Ιστορία της Ανταρκτικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πίνακας με την δεύτερη αποστολή του Τζέιμς Γουέντελ, που απεικονίζει τα πλοία " brig Jane" και "cutter Beaufoy"

Η Ιστορία της Ανταρκτικής αναδύεται από τις πρώτες δυτικές θεωρίες που έκαναν λόγο για μια τεράστια ήπειρο, γνωστή ως Άγνωστη Γη, η οποία πιστευόταν πως υπήρχε στο νότιο άκρο του πλανήτη. Το όνομα Ανταρκτική, που αναφερόταν ως το αντίθετο του Αρκτικού Κύκλου, επινοήθηκε από τον Μαρίνο της Τύρου τον 2ο αιώνα μΧ.

Ο περίπλους του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας και του Ακρωτηρίου Χορν κατά τον 15ο και 16ο αιώνα απέδειξε ότι η Άγνωστη Νότια Γη, αν υπήρχε, ήταν μια ήπειρος από μόνη της. Το 1773 ο Τζέιμς Κουκ και το πλήρωμά του διέσχισαν για πρώτη φορά τον Ανταρκτικό Κύκλο. Ωστόσο αν και ανακάλυψαν κάποια κοντινά νησιά, δεν έβλεπαν την ίδια την Ανταρκτική. Πιστεύεται ότι ο Κουκ απείχε μόλις 240 χλμ από την ηπειρωτική χώρα της Ανταρκτικής.

Στις 27 Ιανουαρίου 1820, μια ρωσική αποστολή με επικεφαλής τον Φάμπιαν Γκότλιεμπ και τον Μιχαήλ Λάζαρεφ ανακάλυψαν ένα κομμάτι πάγου στην Ακτή της Πριγκίπισσας Μάρθα, που αργότερα έγινε γνωστό ως Fimbul Ice Shelf. Οι Γκότλιεμπ και Λάζαρεφ έγιναν οι πρώτοι εξερευνητές που είδαν και ανακάλυψαν επίσημα την ηπειρωτική χώρα της ηπείρου της Ανταρκτικής. Τρεις μέρες αργότερα, στις 30 Ιανουαρίου 1820, μια βρετανική αποστολή με επικεφαλής τον Ιρλανδό Έντουαρντ Μπράνσφιλντ είδε την χερσόνησο Τρίνιτυ και δέκα μήνες αργότερα ο Αμερικανός χαρτογράφος Ναθάνιελ Πάλμερ είδε την Ανταρκτική, στις 17 Νοεμβρίου 1820. Η πρώτη αποβίβαση πραγματοποιήθηκε πιθανόν έναν χρόνο αργότερα όταν ο Αμερικανός καπετάνιος Τζόν Ντέιβις, ένας χαρτογράφος, πάτησε στο κομμάτι πάγου.

Πολλές αποστολές προσπάθησαν να φτάσουν στον Νότιο Πόλο στις αρχές του 20ου αιώνα κατά την διάρκεια της "Ηρωικής Εποχής της Ανταρκτικής Εξερεύνησης". Πολλοί θαλασσοπόροι κατέληξαν στον θάνατο ή σε τραυματισμό. Ο Νορβηγός Ρόαλντ Άμουνδσεν έφτασε τελικά στον νότιο πόλο στις 13 Δεκεμβρίου 1911, μετά από έναν δραματικό αγώνα με τον Βρετανό Ρόμπερτ Φάλκον Σκοτ.

Περαιτέρω μελέτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]