Ισμήνη Χρυσοχόου - Κάρτερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ισμήνη Χρυσοχόου - Κάρτερ
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταβιολίστρια
καθηγητής βιολιού
ΕργοδότηςΩδείο Αθηνών
Οικογένεια
ΣύζυγοςΓιώργος Κάρτερ
ΓονείςΙφιγένεια Χρυσοχόου

Η Ισμήνη Χρυσοχόου - Κάρτερ είναι Ελληνίδα βιολονίστα και πρώην καθηγήτρια του Ωδείου Αθηνών.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ισμήνη Χρυσοχόου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Πρώτη δασκάλα της στο βιολί υπήρξε η μητέρα της, η λογοτέχνις Ιφιγένεια Χρυσοχόου.[1] Συνέχισε στο Κρατικό Ωδείο της Θεσσαλονίκης με τον Ευριπίδη Κοτσανίδη,[2] ο οποίος την παρότρυνε να ακολουθήσει σολιστική καριέρα.[3] Κατόπιν, ακολούθησε μουσικές σπουδές στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης, με καθηγητή τον διάσημο παιδαγωγό Ερνστ Μόραβετς. Πήρε το δίπλωμα της Ακαδημίας με άριστα και χρηματικό βραβείο. Δίπλωμα επίσης έλαβε από το Μοτσαρτέουμ μετά από τις σπουδές της στα «Καλοκαιρινά μαθήματα».

Η Ισμήνη Χρυσοχόου ως σολίστ στο Μουζίκφεραϊν της Βιέννης.

Πρωτοεμφανίστηκε ως σολίστ το με τη Συμφωνική ορχήστρα του Μπάντεν υπό τη διεύθυνση του Χάιντς Νόρφολκ, ερμηνεύοντας το Κοντσέρτο του Μπραμς. Συμμετείχε σε εκπομπές της Αυστριακής Ραδιοφωνίας, καθώς και στον Διεθνή διαγωνισμό «Μότσαρτ» του Ζάλτσμπουργκ, που έγινε στα πλαίσια των εορτασμών για τα 200 χρόνια της γέννησης του συνθέτη. Εκεί, η Χρυσοχόου βραβεύεται και ο Δήμος Βιέννης της απονέμει το Μετάλλιο Μότσαρτ.

Η Ακαδημία της Βιέννης της αναθέτει το Κουαρτέτο της (με το οποίο έδωσε πολλές συναυλίες) και την επιλέγει να αντιπροσωπεύσει τη «Βιεννέζικη σχολή βιολιού» στη Διεθνή Έκθεση των Βρυξελλών. Με μαέστρο τον Κλάουντε Κατς έπαιξε, έπειτα, στη γνωστή «χρυσή αίθουσα της Μουζικφεράιν το «Κοντσέρτο ντα κάμερα» του Μαρτινού. Η κριτική υπήρξε ιδιαίτερα κολακευτική για την Ελληνίδα ερμηνεύτρια.

Οι εμφανίσεις της σε Αυστρία και Γερμανία συνεχίστηκαν, ώσπου επέστρεψε στην Ελλάδα για οικογενειακούς λόγους.

Λίγο μετά, ίδρυσε το Κουαρτέτο του Δήμου Αθηναίων, ενώ παράλληλα έδωσε πολλά ρεσιτάλ στην Αθήνα και την περιφέρεια και έπαιξε ως σολίστ με όλες σχεδόν τις ορχήστρες (Κ.Ο.Α., Κ.Ο.Θ., Μ.Ο.Α., Ε.Ρ.Τ.), καθώς και στο Φεστιβάλ Αθηνών.
Κατά καιρούς, δίδαξε στις διεθνείς τάξεις αριστοτεχνών του βιολιού στις μουσικές εκδηλώσεις στη Γλασκώβη (master class). Συμμετείχε σε κριτικές επιτροπές διεθνών και πανελλήνιων διαγωνισμών βιολιού.

Τέλος τo 1990, ιδρύει τα «Έγχορδα Αθηνών» με τους τελειόφοιτους μαθητές της.

Η Ισμήνη Κάρτερ έχει διατελέσει Γεν. Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και πρόεδρος του Συλλόγου Καθηγητών του Ωδείου Αθηνών. Συζυγός της ήταν ο Γιώργος Κάρτερ.

Από το 2013 ξεκινά ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Βιολιού – Υποτροφία Ισμήνης Χρυσοχόου – Κάρτερ και Γεωργίου Κάρτερ. Ο διαγωνισμός που αφορά μεταπτυχιακές σπουδές βιολιού στο εξωτερικό, τέθηκε υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, το οποίο ανέλαβε καθ’ ολοκληρίαν τη διοργάνωσή του. Δωρήτρια είναι η κ. Ισμήνη Χρυσοχόου – Κάρτερ.[4] Το 2016 το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη προκηρύσσει για πρώτη φορά τον Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό ανέκδοτης και αδημοσίευτης ποιητικής συλλογής για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016. Ο Διαγωνισμός πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της Ισμήνης Χρυσοχόου-Κάρτερ προς τιμήν του ποιητικού και δημοσιογραφικού έργου του αείμνηστου συζύγου της, Γιώργου Κάρτερ.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Βιογραφικό». isminicarter.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιανουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2016. 
  2. «Ισμήνη Χρυσοχόου-Κάρτερ, βιολίστρια». Εθνική Λυρική Σκηνή. Ανακτήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2016. 
  3. «Αποκλειστική συνέντευξη». hellasgr.net. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Δεκεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2016.  Τη συνέντευξη της Ισμήνης Κάρτερ έλαβε ο Αποστόλης Μιχαϊλίδης.
  4. Βλ. «Υποτροφία βιολιού Κάρτερ». Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2016. 
  5. Βλ. «Πανελλήνιος Ποιητικός Διαγωνισμός "Γιώργος Ν. Κάρτερ"». Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2016. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Who's Who 1979" σ.272.
  • "Who's Who" - Μέτρον
  • "Hübner Who is Who"
  • Τάκη Καλογερόπουλου:«Λεξικό της Ελληνικής Μουσικής» 2002
  • Ολυμπίας Τολίκα: «Παγκόσμιο Λεξικό της Μουσικής», Έκδ. Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης (EUARCE) Αθήνα 1995
  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάνικα

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]