Ισμέτ Γκιουνέι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ισμέτ Γκιουνέι
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
İsmet Güney (Τουρκικά)
Γέννηση15  Ιουλίου 1923[1]
Λεμεσός
Θάνατος23  Ιουνίου 2009[2]
Λευκωσία
Αιτία θανάτουκαρκίνος
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Χώρα πολιτογράφησηςΤουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΤουρκικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταζωγράφος
Αξιοσημείωτο έργοΣημαία της Κύπρου
Η σημαία της Κύπρου.
Κυπριακή λίρα.

Ο Τουρκοκύπριος ζωγράφος, σκιτσογράφος και δάσκαλος Ισμέτ Βεχίτ Γκιουνέι (İsmet Vehit Güney, 1932-2009) ήταν αυτός που σχεδίασε τη σημαία της Κύπρου (σήμερα χρησιμοποιείται μόνο από την Κυπριακή Δημοκρατία, στο ελεύθερο τμήμα του νησιού), τον θυρεό της χώρας και την πρώτη κυπριακή λίρα το 1960.

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γκιουνέι γεννήθηκε στην Λεμεσό και ξεκίνησε να ζωγραφίζει ενώ ήταν ακόμα μαθητής στο γυμνάσιο. Το 1947 έγινε ο πρώτος τουρκοκύπριος ζωγράφος που παρουσίασε έκθεση με έργα του. Το 1948, αφού αποφοίτησε από το Teachers Training College, ξεκίνησε να εργάζεται ως δάσκαλος καλλιτεχνικών. Από το 1956 και μέχρι τα τέλη του 1960 συνεργάστηκε με τον Ιμπραχίμ Τσάλι (Ibrahim Çallı). Παρουσίασε και άλλες ατομικές εκθέσεις ενώ συμετείχε και σε ομαδικές εκθέσεις τόσο στην Κύπρο και όσο στο εξωτερικό. Το 1967 μια υποτροφία του έδωσε τη δυνατότητα να σπουδάσει στο Belfast Queen's University's Stranmills College. Το 1986 παρουσίασε μια αναδρομική έκθεση στην Λευκωσία. Πέθανε από καρκίνο στις 23 Ιουνίου του 2009.

Η σημαία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν το 1960 στην Κύπρο οι δύο κοινότητες χρησιμοποιούσαν την ελληνική και την τουρκική σημαία αντίστοιχα. Το 1960 έγινε ένας διαγωνισμός για τη δημιουργία της νέας σημαίας της Κύπρου, σύμφωνα με τον οποίο η νέα σημαία δεν έπρεπε να έχει το κόκκινο και το μπλέ χρώμα (που υπάρχουν στις σημαίες της Ελλάδας και της Τουρκίας) ούτε να έφερε τον σταυρό ή την ημισέλινο. Τελικά ο πρόεδρος Μακάριος και ο αντιπροέδρος Φαζίλ Κιουτσούκ έκαναν δεκτό το σχέδιο που είχε υποβάλλει ο Ισμέτ Γκιουνέι(ο χάρτης της Κύπρου σε πορτοκαλί χρώμα, από το χρώμα του χαλκού από τον οποίο πήρε το όνομά της η χώρα, σε άσπρο φόντο που συμβολίζει την αγνότητα και κάτω από το χάρτη του νησιού δύο κλάδοι ελιάς που συμβολίζουν την ειρήνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων). Ο Ισμέτ Γκιουνέι σε μεταγενέστερη συνέντευξή του, δήλωσε ότι συμπεριέλαβε στη σημαία το χάρτη της Κύπρου επειδή θεώρησε πως με αυτόν τον τρόπο θα ενίσχυε την ταυτότητα του νέου κράτους που ήταν μικρό και άγνωστο. Σαν επιβράβευση για το σχέδιο του ο Γκιουνέι έλαβε πενήντα λίρες και μια συγχαρητήρια επιστολή από τον Μακάριο.

Σύμφωνα όμως με τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης ο Μακάριος είχε υποσχεθεί στον Γκιουνάι ότι θα έπαιρνε κάθε χρόνο 20 λίρες για το σχεδιασμό της σημαίας αλλά ο ζωγράφος δεν πήρε ποτέ αυτά τα λεφτά με αποτέλεσμα να αναθέσει σε μια ελληνοκυπριακή δικηγορική εταιρία την υπόθεση του και να σκεφτεί την περίπτωση προσφυγής, εφόσον ήταν αναγκαίο, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εφημερίδα Πολίτης, 1η Μαρτίου του 2004.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα İsmet Güney της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).