Ισικάρι (ποταμός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ισικάρι
ΠηγέςMount Ishikari
ΕκβολέςIshikari Bay
Χώρες ΛεκάνηςΙαπωνία
ΧώραΙαπωνία
Μήκος268 χλμ
Μέση εκροή481 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
ΠαραπόταμοιToyohira River, Chitose River, Yūbari River, Osarappe River, Naibetsu River, Tobetsu River, Chūbetsu River, Ushubetsu River, Sorachi River, Uryu River και Naie River
Χάρτης

Ο ποταμός Ισικάρι (Ishikari-gawa, 石狩川) είναι ο τρίτος σε μήκος (268 χιλιόμετρα)[1] ποταμός της Ιαπωνίας, και ο μεγαλύτερος στη Νήσο Χοκκάιντο. Επίσης, έχει τη δεύτερη σε έκταση λεκάνη απορροής στη χώρα (μετά τον Σινάνο), 14.330 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η παροχή του ανέρχεται σε περίπου 468 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Ο ποταμός πηγάζει από το ομώνυμο βουνό των ορέων Νταϊσέτσου και διασχίζει τις δύο μεγαλύτερες πόλεις του Χοκκάιντο, την Ασαχικάβα και το Σαππόρο. Οι μεγαλύτεροι παραπόταμοι του Ισικάρι είναι οι Τσουμπέτσου, Ουρίου, Σοράτσι και Τογιοχίρα. Μέχρι πριν από 40.000 χρόνια, ο Ισικάρι χυνόταν στον Ειρηνικό Ωκεανό κοντά στο Τομακομάι. Τότε λάβα από το ηφαίστειο Σικότσου έφραξε τον ρου του ποταμού και τον άλλαξε, κάνοντάς τον να εκβάλλει στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, συγκεκριμένα στον κόλπο Οτάρου, κοντά στην πόλη Ισικάρι.

Το όνομα του ποταμού προέρχεται από τη γλώσσα Αϊνού και σημαίνει «στριφογυριστός», καθώς κάποτε ο ποταμός σχημάτιζε πολλούς μαιάνδρους στην πεδιάδα του. Τότε είχε μήκος σχεδόν όσο και ο Σινάνο, ο μακρύτερος ποταμός της Ιαπωνίας. Μεγάλα έργα μείωσαν το συνολικό μήκος του Ισικάρι κατά 95 χιλιόμετρα περίπου, αφήνοντας πολλές λιμνούλες.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. [1][νεκρός σύνδεσμος] Υπουργείο Γαιών, Υποδομών, Μεταφορών και Τουρισμού - Γραφείο Περιφερειακής Αναπτύξεως Χοκκάιντο (στην ιαπωνική). Ανάκτηση: 2009-05-04

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ishikari River της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).