Ιρλανδικό Ινστιτούτο Ελληνικών Σπουδών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιρλανδικό Ινστιτούτο Ελληνικών Σπουδών
Χάρτης
Είδοςαρχαιολογικό ινστιτούτο
Γεωγραφικές συντεταγμένες37°59′26″N 23°44′6″E
ΧώραΕλλάδα

Το Ιρλανδικό Ινστιτούτο Ελληνικών Σπουδών (ΙΙΕΣ, IIHSA) (Ιρλανδικά: Institiúid Éireannach san Ataen don Léann Heilléanach) είναι ένα από τα 19 ξένα αρχαιολογικά ινστιτούτα που λειτουργούν στην Αθήνα, Ελλάδα.

Γενικές πληροφορίες, αποστολή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ινστιτούτο ιδρύθηκε επίσημα το 1995 και έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία από το 2002. Στόχος του είναι η προώθηση, ο συντονισμός και η βοήθεια των Ιρλανδών ερευνητών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, να αναπτύξει την Ιρλανδική συμμετοχή σε αρχαιολογικά έργα στην Ελλάδα, να αυξήσει την ευαισθητοποίηση και το προφίλ των Ελληνικών Σπουδών στην Ιρλανδία και να προωθήσει την Ιρλανδική κουλτούρα στην Ελλάδα.

Δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτός από την αρχαιολογική έρευνα πεδίου (παρακάτω), το ινστιτούτο τρέχει μια σειρά διαλέξεων, φιλοξενεί περιστασιακά σεμινάρια και εκθέσεις, οργανώνει ετήσιες εκδρομές αρχαιολογικών μελετών για Ιρλανδούς φοιτητές και λειτουργεί ένα πρόγραμμα υποτροφιών που επιτρέπουν στους Ιρλανδούς φοιτητές να κάνουν έρευνα στην Ελλάδα. Επίσης, παρέχει στέγαση για ερευνητές (ανεξαρτήτως εθνικότητας) που εργάζονται στην Αθήνα. Από το 2007, το ινστιτούτο οργανώνει ετήσια συνέδρια σχετικά με τα αλλαζόμενα (συνήθως αρχαιολογικά) θέματα. Έχει επίσης συμμετάσχει σε πολιτιστικές εκδηλώσεις για την Ιρλανδία εκτός Αθηνών.

Εκτέλεση αρχαιολογικών έργων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 2003, το ινστιτούτο έχει διεξάγει αρχαιολογική έρευνα στο Λειβαθούς (Κεφαλονιά) καιτο 2007, ξεκίνησε μια ανασκαφή στο πύργο Πρινιάτικου (Ανατολική Κρήτη).

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ε. Korka et al. (εκδ.): Ξένες Αρχαιολογικές Σχολές στην Ελλάδα, 160 Χρόνια, Αθήνα, Υπουργείο Πολιτισμού, 2006, σελ. 102-107.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]