Ιρλανδική θάλασσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 53°N 05°W / 53°N 5°W / 53; -5

Δορυφορική εικόνα της Ιρλανδικής θάλασσας.
Χάρτης της Ιρλανδικής θάλασσας.
Η επιφάνεια της Ιρλανδικής θάλασσας.

Η Ιρλανδική θάλασσα (αγγλικά: Irish Sea, ιρλανδικά: Muir Éireann, μανξ: Y Keayn Yernagh, σκωτικά: Erse Sea, σκωτικά γαελικά: Muir Èireann, ουαλικά: Môr Iwerddon) είναι η θάλασσα που χωρίζει το νησί της Ιρλανδίας από το νησί της Μεγάλης Βρετανίας. Στο νότο μέσω του πορθμού του Αγίου Γεωργίου συνδέεται με την Κελτική θάλασσα ενώ στο βορρά μέσω του Βορείου Καναλιού συνδέεται με τον Ατλαντικό ωκεανό. Το μεγαλύτερο νησί στη Ιρλανδική θάλασσα είναι το Άνγκλεσι ενώ το αμέσως μεγαλύτερο είναι η Νήσος του Μαν. Σπάνια η θάλασσα αυτή αναφέρεται και ως θάλασσα Μανξ (ιρλανδικά: Muir Meann, μανξ: Mooir Vannin, σκωτικά γαελικά: Muir Mhanainn). Έχει μεγάλη οικονομική σημασία για το περιφερειακό εμπόριο, τη ναυτιλία τις μεταφορές, την αλιεία, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τη μορφή της αιολικής ενέργειας. Η ετήσια κίνηση μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας ανέρχεται σε πάνω από 12 εκατομμύρια επιβάτες και 17 εκατομμύρια τόνους αγαθών.

Γεωγραφική θέση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Διεθνής Υδρογραφικός Οργανισμός καθορίζει τα όρια της Ιρλανδικής θάλασσας ως εξής:

Η Ιρλανδική θάλασσα είναι ευρύτερη στο κέντρο της, περίπου 230 χιλιόμετρα (143 μίλια) από το Blackrock της Ιρλανδίας έως το Morecambe στην ανατολική ακτή της Αγγλίας. Ενώ είναι στενότερη στα βόρεια, περίπου 20 χιλιόμετρα (12 μίλια) στο σημείο που χωρίζει τη Βόρεια Ιρλανδία από τη Σκωτία. Η θάλασσα συνορεύει και με τις τέσσερις περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου (Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία), καθώς και με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας αλλά και την Νήσο του Μαν.

Πολιτική Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μεγάλες παράκτιες πόλεις της Ιρλανδικής θάλασσας είναι οι εξής (κατά σειρά μεγέθους):

το Δουβλίνο, το Λίβερπουλ, το Μπέλφαστ, το Blackpool, το Southport, το Birkenhead, το Bangor και το Barrow-in-Furness.

  • Τα μεγαλύτερα νησιά της Ιρλανδικής θάλασσας είναι τα εξής (κατά σειρά μεγέθους):

το Άνγκλεσι, η Νήσος του Μαν, το Χόλι (Άνγκλεσι), το Walney Island και το Lambay Island


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Irish Sea της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).