Ιρανοί Τουρκομάνοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιρανοί Τουρκομάνοι
Συνολικός πληθυσμός
1.600.000 (2%)[1]
Περιοχές με σημαντικούς πληθυσμούς
Επαρχία Γκολεστάν, Επαρχία Ραζαβί Χορασάν και Επαρχία Βόρειου Χορασάν
Γλώσσες
Τουρκμενικά, Περσικά
Θρησκεία
Σουνίτες
Σχετιζόμενες εθνικές ομάδες
Άλλα Τουρκικά φύλα, Τούρκοι του Χορασάν

Οι Ιρανοί Τουρκομάνοι (τουρκμενικά: Eýran Türkmenleri‎‎; περσικά: ترکمن‌های ایران‎‎) είναι παράρτημα του τουρκομανικού λαού που ζει κυρίως στο βόρειο και βορειοανατολικό του Ιράν. Η περιοχή τους ονομάζεται Τουρκμέν Σαχρά και περιλαμβάνει σημαντικά τμήματα του Γκολεστάν.

Εθνογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Ιρανοί Τουρκομάνοι αντιπροσωπεύουν εδώ και καιρό μια ομάδα ημινομαδικών φυλών που διατηρούσαν έναν πιο παραδοσιακό τρόπο ζωής. Στο Ιράν ζούσαν οι επόμενες τουρκμενικές φυλές - Γιομούτ, Γκοκλέν, Ιγκντίρ, Σαρίκ, Σαλάρ και Τεκέ.

Τουρκομανικές φυλές στο Ιράν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχεδόν δύο εκατομμύρια Τουρκομάνοι ζουν στις βόρειες περιοχές του Ιράν, νότια των συνόρων με το Τουρκμενιστάν. Για αιώνες οι Τούρκοι ζούσαν ως νομαδικοί βοσκοί. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, πολλοί έχουν μεταστραφεί σε "ημινομαδικό τρόπο ζωής", ζώντας σε μόνιμες κατοικίες καθώς και σε σκηνές. Σήμερα οι περισσότεροι από αυτούς είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι βοοειδών. Οι Τουρκομάνοι εξακολουθούν να ζουν σε εκτεταμένες οικογένειες όπου διάφορες γενιές μπορούν να βρεθούν κάτω από την ίδια στέγη, ειδικά στις αγροτικές περιοχές. Πολλά φυλετικά έθιμα εξακολουθούν να επιβιώνουν μεταξύ των σύγχρονων Τουρκομάνων. Μοναδικό για τον τουρκμενικό πολιτισμό είναι το καλίμ, το οποίο είναι η «προίκα» του γαμπρού που μπορεί να είναι αρκετά ακριβή και συχνά έχει ως αποτέλεσμα την ευρέως διαδεδομένη παράδοση της απαγωγής της νύφης.

Διάσημοι Ιρανοί Τουρκομάνοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]