Ιπτάμενος ιατρός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Ιπτάμενος Ιατρός Αεροπορικής Ιατρικής (Ι.Ι.Α.Ι.), όπως είναι γνωστός στην Ελλάδα, και Ιπτάμενος Ιατρός (Flight surgeon), όπως είναι γνωστός διεθνώς, είναι ειδικά εκπαιδευμένος στην Αεροδιαστημική ιατρική αξιωματικός ιατρός της Πολεμικής Αεροπορίας. Στα καθήκοντά του περιλαμβάνονται η επιλογή ιπτάμενου προσωπικού, η αξιολόγηση πτητικής καταλληλότητάς τους, η προληπτική ιατρική, η εκπαίδευση ιπτάμενου προσωπικού στη Φυσιολογία Πτήσεων, η συμμετοχή στις πτήσεις, η αεροδιακομιδή ασθενών, η έρευνα και διάσωση, η αντιμετώπιση αεροϊατρικών περιστατικών και η συμμετοχή στη διερεύνηση αεροπορικών ατυχημάτων.

Κάθε Πτέρυγα Μάχης της Π.Α. διαθέτει τουλάχιστον έναν Ι.Ι.Α.Ι. ο οποίος διαχειρίζεται τα περιστατικά ασθένειας των χειριστών και ασκεί την αεροιατρική κρίση (εάν ένας χειριστής είναι ικανός για πτήση ή όχι), ενώ ταυτόχρονα συμμετέχει στις υπόλοιπες δραστηριότητες της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Πτέρυγας.

Ξεχωριστό κομμάτι των υποχρεώσεων του Ι.Ι.Α.Ι είναι η εκπαίδευση των πληρωμάτων σε θέματα αεροπορικής ιατρικής και φυσιολογίας πτήσεων και η έρευνα σε σχετικά θέματα. Για την καλύτερη κατανόηση του περιβάλλοντος της πτήσης ο Ι.Ι.Α.Ι συμμετέχει σε εκπαιδευτικές πτήσεις των Πολεμικών Μοιρών ως πλήρωμα.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει το Κέντρο Αεροπορικής Ιατρικής, το οποίο είναι ανεξάρτητη μονάδα αλλά υποστηρίζεται από το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]