Ιπολίτ Μοντέν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ιπολίτ Μόντεν)
Ιπολίτ Μοντέν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση24  Απριλίου 1811 ή 1811
Μαντ-λα-Ζολί
Θάνατος23  Ιανουαρίου 1900 ή 1900
Παρίσι
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
πολιτικός
Οικογένεια
ΤέκναGeorges Monval
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΥπουργός Άμυνας

Ο Ιπολίτ (Ιππόλυτος) Μοντέν (σερβικά: Иполит Монден, γαλλικά: Hippolyte Mondain) ήταν Γάλλος στρατιωτικός και πολιτικός της Σερβίας[1].

Ο Μόντεν ήταν συνταγματάρχης του μηχανικού στον στρατό του Ναπολέοντα. Επισκέφτηκε τη Σερβία για πρώτη φορά το 1853 κατά τον Κριμαϊκό πόλεμο και παρέμεινε εκεί έως το 1855 ο σκοπός της επίσκεψης του ήταν να μελετήσει τις δυνατότητες της άμυνας σε περίπτωση που το Πριγκιπάτο παρασυρθεί στον πόλεμο της Κριμαίας.

Χρημάτισε υπουργός άμυνας του πριγκιπάτου της Σερβίας το 1861 - 1865. Εισήγαγε τον θεσμό του "λαϊκού στρατού" και προσπάθησε να οργανώση τον Σερβικό στρατό στα πρότυπα του Γαλλικού[2]. Ήταν επίσης επικεφαλής της κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης του Σερβικού στρατού και το 1862 έδειξε τις στρατιωτικές του αρετές και γνώσεις κατά τον βομβαρδισμό του Βελιγραδίου από τους Τούρκους. Έκανε αλλαγές στη στρατιωτική υγεία με την εισαγωγή νοσηλευτών μέσα στο υπάρχον στρατιωτικό νοσοκομείο. Αργότερα ετοίμασε μια σειρά νόμων που αφορούσαν τους αξιωματικούς, όπως μισθοδοσία και συντάξεις.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Συνέντευξη: Στρατιωτικού Αντιπρόσωπου της Γαλλίας στη Σερβία συνταγματάρχη Πασκάλ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2013. 
  2. «politikin-zabavnik». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Νοεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2019. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]