Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιουδαϊκή χουρμαδιά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Ιουδαϊκή χουρμαδιά στην Κετουρά του Ισραήλ, στην οποία έχει δοθεί το παρατσούκλι Μαθουσάλα

Η Ιουδαϊκή χουρμαδιά είναι χουρμαδιά (Phoenix dactylifera, Φοίνιξ ο δακτυλοφόρος) η οποία φύεται στην Ιουδαία. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν υπήρξε ποτέ μια ξεχωριστή ιουδαϊκή καλλιεργητική ποικιλία, αλλά οι χουρμάδες που ευδοκιμούν στην περιοχή είχαν χαρακτηριστική φήμη για χιλιάδες χρόνια, και ο φοίνικας θεωρούνταν στην αρχαιότητα ως σύμβολο της περιοχής και της γονιμότητάς της. Η καλλιέργεια των χουρμαδιών στην περιοχή σχεδόν εξαφανίστηκε μετά τον 14ο αιώνα μ.Χ. από έναν συνδυασμό κλιματικής αλλαγής και φθοράς των υποδομών, αλλά έχει αναβιώσει στη σύγχρονη εποχή.

Το 2005, ομάδα επιστημόνων κατάφερε να βλαστήσει ένας διατηρημένος σπόρος 2.000 ετών, ο παλαιότερος σπόρος ο οποίος βλάστησε με ανθρώπινη βοήθεια. (Ο ισχυρισμός το 2012 για ένα αρκτικό λουλούδι 32.000 ετών αφορούσε ιστό καρπού και όχι σπόρο).[1] Ο φοίνικας, ένα αρσενικό δέντρο, ονομάστηκε Μαθουσάλας (δεν πρέπει να συγχέεται με ένα πεύκο με το ίδιο όνομα). Μετά από αυτήν την επιτυχία, βλάστησαν άλλοι έξι διατηρημένοι σπόροι.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Wade, Nicholas (2012-02-20). «New Life, From an Arctic Flower That Died 32,000 Years Ago». The New York Times. https://www.nytimes.com/2012/02/21/science/new-life-from-an-arctic-flower-that-died-32000-years-ago.html?_r=1&src=tp&smid=fb-share. 
  2. Zhang, Sarah (5 Φεβρουαρίου 2020). «After 2,000 Years, These Seeds Have Finally Sprouted». The Atlantic (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 27 Ιουνίου 2021.