Ιντζεμπόργκ Έρικσνταττερ της Σουηδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ιντζεμπόργκ Έρικσνταττερ της Σουηδίας
Ingiburga of Sweden (1210s) seal 1905.jpg
Γέννηση
Θάνατος
Υπηκοότητα Σουηδία
Σύζυγος Μπίργιερ Γιαρλ
Τέκνα Βαλντεμάρ της Σουηδίας, Rikissa Birgersdotter, Μάγκνους Γ΄ της Σουηδίας, Eric Birgersson, Βενέδικτος, δούκας της Φινλανδίας, Ingeborg Birgersdotter of Bjelbo και Catherine Birgersdotter of Bjelbo
Γονείς Έρικ Ι΄ της Σουηδίας και Ριτσέζα της Δανίας
Αδέλφια Έρικ ΙΑ΄ της Σουηδίας, Μαριάννα της Σουηδίας, χωρίς ετικέτα και Μάρθα Έρικσνταττερ

Η Ιντζεμπόργκ Έρικσνταττερ της Σουηδίας (περί το 1212 - περί το 1254) ήταν Σουηδή πριγκίπισσα από τον βασιλικό Οίκο του Έρικ, μεγαλύτερη κόρη του Έρικ Ι΄ της Σουηδίας και της Ριτσέζας της Δανίας, μεγαλύτερη αδελφή του Έρικ του Χωλού, σύζυγος του Μπίργιερ Γιαρλ και μητέρα των Σουηδών βασιλέων Βαλντεμάρ της Σουηδίας και Μάγκνους Γ΄ της Σουηδίας. Ζούσε εξόριστη στη Δανία, πατρίδα της μητέρας της, την εποχή που ο αδελφός της Έρικ ο Χωλός είχε εκθρονιστεί (1229 - 1234) από τον Κνούτο τον Ψηλό, ο οποίος είχε οριστεί αντιβασιλιάς και κηδεμόνας του.

Η γαμήλια τελετή της Ιντζεμπόργκ έγινε την περίοδο που ήταν εξόριστος ο αδελφός της (1234) από ανάγκη για να εξασφαλίσει συμμαχία με την ισχυρή οικογένεια των Μπγιέλμπο ώστε να ανατρέψει τον σφετεριστή Κνούτο. Όταν ο αδελφός της πέθανε (1250), τον διαδέχθηκε ο μεγαλύτερος γιος της Βαλντεμάρ αλλά πραγματικός κυβερνήτης του βασιλείου ήταν ο σύζυγος της Μπίργιερ Γιαρλ ως τον θάνατο του (1266). Η ίδια έγινε η πρώτη κυρία της βασιλικής αυλής. Η Ιντζεμπόργκ πέθανε από επιπλοκές στην γέννηση διδύμων.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον γάμο της με τον Μπίργιερ Γιαρλ παιδιά της ήταν :

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Cronica Principum Saxonie, MGH SS XXV, p. 476
  • Lars O. Lagerqvist (1982). "Sverige och dess regenter under 1.000 år",("Sweden and its regents during 1000 years"). (in Swedish). Albert Bonniers Förlag AB.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ingeborg Eriksdotter of Sweden της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).