Ινοσανίδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Δείγμα MDF

Ινοσανίδαινοπλάκα)[1] είναι ένα προϊόν, σε μορφή πάνελ, από ίνες ξύλου. Το κυριότερο εξ' αυτών είναι η ινοσανίδα μέσης πυκνότητας (στα αγγλικά: MDF, Medium-density fibreboard). Το κοινό όνομα αυτής της ινοσανίδας στη χώρα μας είναι MDF. Σπάνια χρησιμοποιείται και η ονομασία Γιασενίτ, η οποία είναι λανθασμένη.

Προϊόν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ινοσανίδες είναι προϊόντα που έχουν τη μορφή πλάκας (panel) και προέρχονται από τη συγκόλληση ινών ξύλου που έχουν παραχθεί από θερμομηχανική κατεργασία (refining, defibration) του ξύλου σε κλειστά συστήματα και υψηλή θερμοκρασία (160-180oC). Τυπικά, χρησιμοποιούνται ρητίνες (κόλλες) ουρίας- (UF) ή μελαμίνης-ουρίας (MUF) φορμαλδεϋδης για την παραγωγή τους όπως και ειδικές θερμαινόμενες πρέσες. Στην Ευρωπαϊκή αγορά παράγονται και οι πράσινες ινοσανίδες, οι οποίες είναι ανθυγρές, κατάλληλες για χρήση σε υγρά περιβάλλοντα (κουζίνες, μπάνια) και οι οποίες συγκολλούνται με ρητίνες MUF υψηλής περιεκτικότητας σε μελαμίνη (melamine)[2]

Οι ινοσανίδες μέσης πυκνότητας, δηλ. MDF, παράγονται κυρίως με ξηρή στρωμάτωση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δομικό υλικό, υποκαθιστώντας την ξυλεία σε τοίχους που δεν μπορούν να φέρουν φορτία. Η μέση πυκνότητά τους κυμαίνεται από 600 έως 750 kg/m3.

Πλεονεκτήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ευκολία κατεργασίας της ινοσανίδας και η ομοιομορφία της, ως πλάκας (panel), αποτελούν τα σημαντικότερα τεχνικά της πλεονεκτήματα. Πρόσθετα έχει τα εξής γνωρίσματα: πολύ καλή σταθερότητα, ομοιογένεια, μικρή διόγκωση στο πάχος και καταλληλότητα για πάρα πολλές εφαρμογές με μελαμίνη και καπλαμά.

Τύποι ινοσανίδων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτός από το κοινό MDF, παράγονται επίσης: α) ινοσανίδες μεγάλης πυκνότητας, που παράγονται με υγρή στρωμάτωση, με μια ειδική επεξεργασία αφαίρεσης του νερού από τις ίνες του ξύλου και συγκολλητικές ουσίες που βελτιώνουν τις ιδιότητες του προϊόντος. Η πυκνότητα τους κυμαίνεται από 800 έως 1000 kg/m3, β) ινοσανίδες χαμηλής πυκνότητας, που παράγονται με υγρή στρωμάτωση και η πυκνότητά τους κυμαίνεται από 250 έως 450 kg/m3.

Υπάρχουν όμως πάρα πολλοί διαφορετικοί τύποι ινοσανίδων σήμερα (MDF.H, HDF-flooring, V100, acetylated MDF, FR-MDF, CARBII-MDF, E0, L-MDF, UL-MDF).

Περισσότερα από 12 εκατ. κυβικά μέτρα όλων των τύπων ινοσανίδων (fibreboards) παρήχθησαν στην Ευρώπη το 2017.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://www.wfdt.teilar.gr/dbData/News/TexnologiaXylou-Metriseis.pdf
  2. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Φεβρουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 23 Αυγούστου 2020. 
  3. http://mantanis.users.uth.gr/R2018-01.pdf

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]