Ινδουισμός στην Ελλάδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Ινδουισμός στην Ελλάδα έχει μικρό αριθμό πιστών. Στις 1 Μαρτίου 2006 η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε ένα νόμο που επέτρεπε την αποτέφρωση.[1] Ο νόμος αυτός καλωσορίστηκε από την ινδική κοινότητα στην Αθήνα.

Ινδοί στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Αθήνα ζει μια μικρή κοινότητα Ινδουιστών. Υπάρχουν περίπου 40 ινδουιστικοί οργανισμοί που δρουν στην πόλη. Οι Ινδοί μετανάστες στην Αθήνα, καθώς και στην υπόλοιπη Ελλάδα, εργάζονται σε διάφορα επαγγέλματα. Αρκετοί από αυτούς εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί ή σωφέρ για πλούσιες οικογένειες.

Ινδικές οργανώσεις στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κύριοι οργανισμοί Ινδών στην Ελλάδα είναι ο Ελληνοϊνδικός σύλλογος Πρόνοιας και Πολιτισμού, καθώς και το Ινδοελληνικό Επιχειρηματικό Ίδρυμα.[2] Επίσης λειτουργεί η Ενωμένη Ινδική Κοινότητα Ελλάδος. Υπάρχει ένα μικρό μαντίρ στο Δήλεσι, κοντά στην Τανάγρα.

Ινδουιστικές οργανώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα δρουν οργανισμοί-μέλη της Διεθνούς Κοινωνίας της Συνείδησης Κρίσνα, καθώς και οργανισμοί Σατυανάντα Γιόγκα, Σαχάτζα Γιόγκα, Μπράχμα Κουμάρι και Σάτυα Σάι Μπάμπα.

Σατυανάντα Γιόγκα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η γιόγκα κερδίζει δημοτικότητα στην Ελλάδα, ειδικά η Σατυανάντα Γιόγκα και Σαχάτζα Γιόγκα. Η Σατυανάντα Γιόγκα ιδρύθηκε από τον Σουάμι Σατυανάντα. Ο Σουάμι Σατυανάντα έστειλε την Σουάμι Σιβαμούρτι να μεταφέρει το μήνυμα της γιόγκας στην Ελλάδα. Μέσα από έμπνευση και καθοδήγηση, το 1978 η Σουάμι Σιβαμούρτι ίδρυσε το πρώτο Σατυανάντασραμ στην Ελλάδα (πρώτα στην Καλαμάτα και στη συνέχεια στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλα μέρη στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά). Το σημερινό Άσραμ του οργανισμού Σατυανάντασραμ Ελλάδας ιδρύθηκε το 1984, έξω από την πόλη της Παιανίας και εγκαινιάστηκε από τον Σουάμι Σατυανάντα το επόμενο έτος.

Το 1984 και το 1985 ο Σουάμι Σατυανάντα επισκέφθηκε την Ελλάδα και ενέπνευσε αμέτρητους ανθρώπους με το αρχαίο μήνυμα, το γνώθι Σαυτόν. Κατά τη διάρκεια αυτών των περιηγήσεων, διηρμήνευε τη σοφία της γιόγκα και της τάντρα σε μια σειρά από θαυμάσιες και βαθιές διδασκαλίες για την πνευματική ζωή, και αποκάλυψε τη γιόγκα ως ανεκτίμητη κληρονομιά της ανθρωπότητας.

Ο εκδοτικός οίκος Γκαρούντα Ελλάς[3] ιδρύθηκε το 2007 και εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Ο οίκος εκδίδει βιβλία για τη γιόγκα. Εισάγει βιβλία για τη γιόγκα στα αγγλικά, κυρίως από τη σχολή γιόγκας του Μπιχάρ, στην Ινδία. Ο οίκος μεταφράζει και δημοσιεύει βιβλία για τη γιόγκα στα ελληνικά, προκειμένου να μεταδώσει καλύτερα το μήνυμα και την γνώση για τη γιόγκα.

ΔΚΣΚ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Διεθνή Κοινωνία για την Συνείδηση Κρίσνα (ΔΚΣΚ) έχει λίγους πιστούς στην Ελλάδα. Η Κοινωνία ίδρυσε παράρτημα στην Αθήνα, στη διεύθυνση Οδός Κολοκοτρώνη 60, στην Αθήνα (105 60). Η ΔΚΣΚ Ελλάδας έχει την ιδιότητα μιας μικρής εκκλησίας, ενός "σπιτιού προσευχής" και αναγνωρίζεται ως τέτοιο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων[4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. International Religious Freedom Report 2006, Greece
  2. «GICWA (Indo-Greek)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Μαρτίου 2007. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2019. 
  3. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2019. 
  4. https://diavgeia.gov.gr/doc/Β4ΜΠ9-9ΝΚ