Ινδικός λύκος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ινδικός λύκος
Ο Ινδικός λύκος
Ο Ινδικός λύκος
Κατάσταση διατήρησης
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Τάξη: Σαρκοφάγα (Carnivora)
Οικογένεια: Κυνίδες (Canidae)
Γένος: Κύων (Canis)
Είδος: Γκρίζος λύκος (Canis lupus)
Υποείδος: Ινδικός λύκος
Τριώνυμο
Canis lupus pallipes
Sykes, 1831

Ο ινδικός λύκος (Canis lupus pallipes) είναι υποείδος του γκρίζου λύκου, που ανήκει στην μεγάλη οικογένεια των Κυνιδών και στο γένος Κύων. Το είδος αυτό ζει σε μία μεγάλη περιοχή μεταξύ του Ισραήλ και της Ινδίας. Το μέγεθός του είναι μικρότερο από αυτό του Θιβετιανού λύκου και του Αραβικού λύκου και δεν διαθέτει πλούσιο τρίχωμα, αφού ζει σε θερμές περιοχές.

Περιγραφή και συμπεριφορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ινδικός λύκος στον Ζωολογικό κήπο του Ισλαμαμπάντ, Πακιστάν

Ο Ινδικός λύκος έχει ένα ελαφρύ, κοντό τρίχωμα. Φτάνει σε ύψος τα 60 - 95 cm ύψος και ζυγίζει από 18 έως 27 kg. Όσον αφορά τη δομή του, μοιάζει αρκετά με τον Ευρασιατικό λύκο. Η γούνα του, έχει χρώμα γκρίζο - κόκκινο ή κόκκινο - άσπρο. Το τρίχωμα της πλάτης έχει χρώμα μαύρο - γκρίζο και σχηματίζει ένα χαρακτηριστικό σχήμα V στους ώμους του. Τα άκρα του έχουν λευκό χρώμα. Η περίοδος αναπαραγωγής λαμβάνει χώρα κατά τον Οκτώβριο. Τα κουτάβια γεννιούνται με καφέ χρώμα και ένα λευκό, γαλάζιο σημάδι στο στήθος τους, το οποίο εξαφανίζεται καθώς μεγαλώνουν.

Οι συνήθειές του είναι παρόμοιες με αυτές των άλλων υποειδών του Γκρίζου λύκου, αν και ο Ινδικός λύκος, ζει σε μικρές αγέλες που σπάνια ξεπερνούν τα 6 με 8 άτομα και είναι γνωστό ότι σπάνια ουρλιάζουν. Τα κύρια θηράματα του, είναι οι αντιλόπες, τρωκτικά και λαγοί. Στην περιοχή κατανομής τους ζουν και άλλοι θηρευτές όπως το Χρυσό τσακάλι, οι αρκούδες, η λεοπάρδαλη και η τίγρη.

Ο Ινδικός λύκος είναι προσαρμοσμένος να ζει σε ημιάνυδρες και ξηρές περιοχές και αποτελεί παράδειγμα προσαρμοστικότητας των σαρκοφάγων. Παρά το γεγονός ότι θεωρείται εχθρός με το Ασιατικό αγριόσκυλο, οι έρευνες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος ανταγωνισμός μεταξύ τους και μοιράζονται το ίδιο έδαφος.

Κατανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ινδικός λύκος
Ο χάρτης κατανομής του ινδικού λύκου

Ο ινδικός λύκος είναι το μόνο Κυνοειδές που ζει στην Δυτική Ινδία. Στην Ινδία απαντάται στις επαρχίες Γκουτζαράτ, Ρατζαστάν, Χιριάνα, Ουτάρ Πραντές, Μάντια Πραντές, Μαχαράστα, Καρνατάκα και Άντρα Πραντές. Εμφανίζεται επίσης στην Τουρκία, στο Ιράκ, στο Ιράν, το Πακιστάν, τη Συρία, τον Λίβανο και το Ισραήλ. Σύμφωνα με μελέτες, ο πληθυσμός του είδους υπολογίζεται στα 2000 - 3000 άτομα. Ο ινδικός λύκος έχει χαρακτηριστεί ως «Απειλούμενο» σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ινδικού νόμου άγριας ζωής.

Στον πολιτισμό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι λύκοι αναφέρονται συχνά στην ινδουιστική μυθολογία και έχουν αμφίσημη φήμη στην Ιρανική μυθολογία. Εμφανίζονται επίσης σε αρκετά διάσημα μυθιστορήματα. Σύμφωνα με το βιβλίο του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ Το Βιβλίο της Ζούγκλας, ο κύριος πρωταγωνιστής, Μόγλης, καταδιώκεται από μια αγέλη ινδικών λύκων.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Claus Hilschmann - Fauna Band 7 Die Orientalische Region, Novaria-Verlag, 1971. ISBN 2-8270-0869-6
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Indian wolf της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Canis lupus pallipes της Ισπανικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).