Ινδική αντιλόπη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ινδική αντιλόπη
Αρσενική ινδική αντιλόπη
Αρσενική ινδική αντιλόπη
Κατάσταση διατήρησης

Προ Απειλής (IUCN 3.1) [1]
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Τάξη: Βοοειδή (Bovidae)
Οικογένεια: Αρτιοδάκτυλα (Artiodactyla)
Γένος: Αντιλόπη (Antilope)
Είδος: A. cervicarpa
Διώνυμο
Antilope cervicapra (Αντιλόπη η αιγέλαφος)
Λινναίος, 1758

H Ινδική αντιλόπη είναι ζώο θηλαστικό και ανήκει στα Βοοειδή που αποτελεί ενδημικό είδος της Ινδίας και του Πακιστάν. Η επιστημονική του ονομασία είναι Antilope cervicapra - Αντιλόπη η αιγέλαφος και περιλαμβάνει 2 υποείδη.

Η ινδική αντιλόπη είναι ζώο μεσαίου μεγέθους. Το μήκος τους φτάνει τα 120 εκατοστά, σε ύψος τα 84 εκατοστά και σε βάρος τα 22-57 κιλά. Τα ενήλικα άτομα έχουν χρώμα καστανό, ενώ τα θηλυκά πιο ανοιχτό. Το χρώμα της κοιλιάς τους και στα δύο φύλα είναι λευκό. Στα αρσενικά, το υπόλοιπο σώμα είναι σκούρο καστανό, ενώ στα θηλυκά πολύ πιο ανοιχτό. Τα αρσενικά φέρουν δύο ελικοειδή κέρατα με δακτύλιους, που φτάνουν μέχρι και τα 50 εκ.

Οι ινδικές αντιλόπες είναι πολύ γρήγορα ζώα. Μπορούν να τρέξουν μέχρι και με 80 χλμ/ώρα, κάνοντας πηδήματα των οποίων το ύψος φτάνει τα 3 μ., ενώ το μήκος ξεπερνάει τα 6 μ. Το θηλυκό, μετά από κυοφορία 6 μηνών, γεννά 1-2 μικρά. Είναι ζώα που δρουν την ημέρα. Ζουν σε λιβάδια και ανοιχτές κοιλάδες. Το περισσότερο καιρό ζουν σε αγέλες των 30-60 ατόμων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]