Ιμπιράι Αλτινσαρίν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ιμπιράι Αλτινσαρίν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση20 Οκτωβρίουιουλ. / 1  Νοεμβρίου 1841γρηγ.
Κοστανάι
Θάνατος17ιουλ. / 29  Ιουλίου 1889γρηγ.
Κοστανάι
Χώρα πολιτογράφησηςΡωσική Αυτοκρατορία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΚαζακικά
Ρωσικά[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας
παιδαγωγός[1]
λαογράφος[1]
εθνογράφος[1]
Συγγενείςd:Q12533429 (παππούς)
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Ο Ιμπιράι Αλτινσαρίν σε γραμματόσημο του Καζακστάν, το οποίο εκδόθηκε το 2016

Ο Ιμπιράι (Ιμπραήμ) Αλτινσαρίν (καζακικά: Ыбырай Алтынсарин; ρωσικά: Ибрай Алтынсарин, 1841-1889) ήταν σημαντικό πρόσωπο στην προσοβιετική καζακική ιστορία. Ήταν ο πιο προεξέχων καζάκος εκπαιδευτικός στα τέλη του 19ου αιώνα, κατά την διάρκεια του ρωσικού αποικισμού και πολιτιστικής επιρροής στο Καζακστάν.

Ο Αλτινσαρίν γεννήθηκε στην περιοχή Αρακαραγκάι της Περιφέρειας Τοργκάι (σημερινή Περιφέρεια Κοστανάι), και ξεκίνησε την καριέρα του ως επιθεωρητής σε σχολεία της Περιφέρειας Τοργκάι.

Είναι γνωστός για την εισαγωγή ενός κυριλλικού αλφαβήτου για την καζακική γλώσσα και ήταν υπέρμαχος της διδασκαλίας με δυτικό στυλ. Ωστόσο, ήταν σε αντίθεση με τη διδασκαλία των ορθόδοξων χριστιανικών δογμάτων για τους μη Ρώσους πολίτες του Καζακστάν, αλλά την ίδια στιγμή παρότρυνε την αντίσταση για την ταταρική γλώσσα και πολιτισμό, υπέρ των ρωσικών και δυτικών επιρροών. Ως εκπαιδευτικός, άνοιξε πολλά καζακορωσικά οικοτροφεία, τεχνικά σχολεία και σχολεία θηλέων. 

Επίσης, ο Αλτινσαρίν έγραψε το πρώτο καζακικό βιβλίο γραμματικής, την πρώτη καζακορωσική εφημερίδα και μετάφρασε έναν μεγάλο αριθμό βιβλίων και έργων αναφοράς. Τιμήθηκε από την Αυτοκρατορική Ρωσική κυβέρνηση με πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του τίτλου στάτσκι σόβετνικ (Κρατικός Σύμβουλος).

Ένας αριθμός καζακικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Καζακικής Ακαδημίας Εκπαίδευσης, του Κρατικού Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Αρκαλίκ και μερικών οδών, σχολείων και ακαδημικών βραβείων, έχουν ονομαστεί προς τιμήν του Αλτινσαρίν. Στο Κοστανάι, υπάρχει ένα μουσείο Αλτινσαρίν. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Τσεχική Εθνική Βάση Δεδομένων Καθιερωμένων Όρων. jo20241213321. Ανακτήθηκε στις 14  Φεβρουαρίου 2024.