Ιμάγκινα του Ίζενμπουργκ-Λίμπουργκ
| Ιμάγκινα του Ίζενμπουργκ-Λίμπουργκ | |
|---|---|
| Γενικές πληροφορίες | |
| Θάνατος | 14ος αιώνας Βίζμπαντεν |
| Τόπος ταφής | Αββαείο του Κλάρενταλ |
| Οικογένεια | |
| Σύζυγος | Αδόλφος της Γερμανίας (από 1271) Ludwig VIII von Oettingen |
| Τέκνα | Μεχθίλδη του Νάσσαου, Γκέρλαχ Α΄ του Νάσσαου, Βάλραμ Γ΄ του Νάσσαου, Ρούπρεχτ Δ΄, Κόμης του Νάσσαου, Ερρίκος του Νάσσαου, Αδελαΐδα του Νάσσαου (-1338), Ιμάγκινα του Νάσσαου Αδόλφος του Νάσσαου (1292-1294) |
| Γονείς | Gerlach I of Isenburg-Limburg και Imagina of Blieskastel |
| Αδέλφια | John I of Isenburg-Limburg, Agnes of Isenburg-Limburg Jutta d'Isenbourg |
| Οικογένεια | Isenburg |
| Αξιώματα και βραβεύσεις | |
| Αξίωμα | βασιλική σύζυγος (1292–1298) |
| Θυρεός | |
Η Ιμάγκινα του Ίζενμπουργκ-Λίμπουργκ, γερμ.: Imagina of Isenburg-Limburg (π. 1255 – 29 Σεπτεμβρίου 1313;) ήταν η βασιλική σύζυγος του Αδόλφου του Νασσάου, βασιλιά της Γερμανίας.

Βιογραφία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Γεννήθηκε περίπου το 1255 (πιθανώς στο Λίμπουργκ αν ντερ Λαν) από τον Γκέρλαχ Α΄ του Λίμπουργκ και την Iμάγκινα του Μπλήσκαστελ. Ο πατέρας της, από τον Οίκο του Λίμπουργκ (μια παράπλευρη γραμμή του Οίκου του Ίζενμπουργκ) είχε την εξουσία στο Λίμπουργκ αν ντερ Λαν. Οι γονείς του πατέρα της ήταν ο Ερρίκος Α' του Ίζενμπουργκ-Γκρέντσαου και η σύζυγός του Ίρμινγκαρντ του Μπύντινγκεν, κόμισσα του Κλέμπεργκ.
Το 1270 παντρεύτηκε τον κόμη Αδόλφο του Νάσσαου, από τη γραμμή τού Βάλραμ του Οίκου του Nάσσαου. Οι κύριες κατοικίες τους ήταν το κάστρο Ίντσταϊν και το κάστρο Ζόνενμπεργκ. Μετά την εκλογή του Αδόλφου το 1292 ως βασιλιά της Γερμανίας, διέμενε κυρίως στο Ράιχσμπουργκ Άχαλμ, όταν δεν συνόδευε τον σύζυγό της στα ταξίδια του.
Μετά το τέλος τού συζύγου της στη μάχη του Γκέλχαϊμ, η Ιμάγκινα έστησε τον πρώιμο γοτθικό «Σταυρό του Βασιλιά» στο πεδίο της μάχης. Το 1309 είδε τη μεταφορά των λειψάνων τού συζύγου της από το αβαείο Ρόζενταλ (στο σημερινό Κέρτσενχαϊμ) στον καθεδρικό ναό του Σπάυερ.
Η Iμάγκινα επέζησε τού συζύγου της για σχεδόν δύο δεκαετίες, αλλά δεν ξαναπαντρεύτηκε. Για κατοικία της, η χήρα Iμάγκινα πήρε αρχικά το κάστρο Βάιλμπουργκ, και αργότερα μετακόμισε στο αβαείο Κλάρενταλ κοντά στο Βήζμπαντεν, όπου η κόρη τους Aδελαΐδα διοικούσε ως ηγουμένη. Η Iμάγκινα απεβίωσε στο αβαείο Κλάρενταλ στις 29 Σεπτεμβρίου 1313, και τάφηκε εκεί.
Οικογένεια
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο γάμος τής Ιμάγκινα με τον Αδόλφο του Νασσάου απέκτησε έφερε οκτώ παιδιά:
- Χάινριχ, απεβ. νέος.
- Ρούπρεχτ, απεβ. στις 2 Δεκεμβρίου 1304
- Γκέρλαχ Α΄ του Νάσσαου-Βήζμπαντεν.
- Αδόλφος (1292–1294).
- Βάλραμ Γ΄ του Nάσσαου-Βήζμπαντεν.
- Αδελαΐδα, ηγουμένη τού αβαείου Kλάρενταλ, απεβ. στις 26 Μαΐου 1338.
- Ιμάγκινα, απεβ. νέα.
- Μέχτιλντ (πριν το 1280 – 19 Ιουνίου 1323, Χαϊδελβέργη), παντρεύτηκε τον Ροδόλφο Α΄ τον Τραυλό, δούκα της Άνω Βαυαρίας.
Πρόγονοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]| Γκέρλαχ του Ίζενμπουργκ | ||||||||||||||||
| Ερρίκος του Ίζενμπουργκ-Γκρέντσαου | ||||||||||||||||
| του Λάινινγκεν | ||||||||||||||||
| Γκερλιέ Α΄ του Λίμπουργκ | ||||||||||||||||
| Χέρμαν του Μπύντινγκεν | ||||||||||||||||
| Ίρμγκαρντ του Μπύντιγκεν | ||||||||||||||||
| Ιμάγκινα του Ίζενμπουργκ-Λίμπουργκ | ||||||||||||||||
| Φόλμαρ Β΄ του Μπήσκαστελ | ||||||||||||||||
| Ερρίκος του Μπήσκαστελ | ||||||||||||||||
| Γιούτα του Ζάαρμπρυκεν | ||||||||||||||||
| Ιμάγκινα του Μπήσκαστελ | ||||||||||||||||
| Ερρίκος Β΄ του Ζάυν | ||||||||||||||||
| Αγνή του Ζάυν | ||||||||||||||||
| Αγνή του Σάφενμπουργκ | ||||||||||||||||
Πηγές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- A. Ullrich, Die Landes- und Kirchengeschichte des Herzogthums Nassau von den ältesten Zeiten bis zur Reformation in übersichtlichem Zusammenhang, 2η Έκδοση. Βισμπάντεν, 1862. (στην γερμανική)</link> .
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Marek, Miroslav. «A listing of descendants of the Isenburg family». Genealogy.EU.