Ιλντάρ Αμπντραζάκοφ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιλντάρ Αμπντραζάκοφ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση26  Σεπτεμβρίου 1976[1]
Ουφά
Χώρα πολιτογράφησηςΡωσία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΡωσικά[2]
ΣπουδέςUfa State Institute of Arts
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονωδός
Περίοδος ακμής1996
Οικογένεια
ΓονείςAmir Abdrazakov
ΑδέλφιαAskar Abdrazakov
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςPeople's Artist of the Republic of Bashkortostan
People's Artist of the Republic of Tatarstan
Order of Friendship of Peoples
Χρυσή Μάσκα
Επίτιμος Καλλιτέχνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας
Order of Salavat Yulayev
Βραβεία Grammy
Ιστότοπος
www.ildarabdrazakov.com
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ιλντάρ Αμίροβιτς Αμπντραζάκοφ (ρωσικά: Ильда́р Ами́рович Абдраза́ков‎‎· μπασκίρ: Abdrazaqov İldar Ämir ulı· γεννήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1976) είναι Ρώσος τραγουδιστής βαθύφωνος.

Νεανικά χρόνια και καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο  Αμπντραζάκοφ γεννήθηκε στην Ούφα, την πρωτεύουσα της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν στη Ρωσία. Ο μεγαλύτερος αδελφός του Ακσάρ είναι επίσης ένας επαγγελματίας τραγουδιστής όπερας. Έχουν τραγουδήσει μαζί στην Εθνική Όπερα της Ουάσινγκτον.[3] Οι γονείς του ήταν επίσης καλλιτέχνες. Η μητέρα του ήταν ζωγράφος και ο πατέρας του σκηνοθέτης. Κέρδισε έναν αριθμό φωνητικών διαγωνισμών στα τέλη της δεκαετίας του 1990 συμπεριλαμβανομένων το Γκραν Πρι της Μόσχας, το Διεθνή Διαγωνισμό φωνητικής Γκλίνκα, τον Διεθνή Διαγωνισμό Ρίμσκι-Κορσακόφ, και τον Διεθνή Διαγωνισμό Ομπράζοβα. Ο  Αμπντραζάκοφ κέρδισε το 2000 τον Διεθνή Τηλεοπτικό Διαγωνισμό Μαρία Κάλλας στην Πάρμα, που τον οδήγησε να κάνει το ντεμπούτο του στη Σκάλα του Μιλάνου το 2001. Το 2014 εμφανίστηκε ως Φιόντορ Σαλιάπιν στην κωμική ταινία Yolki 1914.

Όπερες και συναυλίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αμπντραζάκοφ έκανε το ντεμπούτο του στη Μητροπολιτική Όπερα το 2004 στο Don Giovanni υπό τον Τζέιμς Λεβίν και έκτοτε εμφανίστηκε εκεί τακτικά. Το 2008-09 ήταν πρωταγωνιστής σε μια νέα παραγωγή του Αττίλα του Βέρντι, [3] και το 2011 έκανε το ντεμπούτο του ρόλο ως Ερίκου VIII σε μία νέα παραγωγή της Άννα Μπολένα του Ντονιτσέττι με την Άννα Νετρέμπκο, με την οποία άνοιξε η σεζόν. [4] Στη σεζόν 2004–05, ο Αμπντραζάκοφ συμμετείχε μαζί με τον Ρικάρντο Μούτι σε συναυλία για το άνοιγμα του Teatro alla Scala και τραγούδησε τον ρόλο του Μωησή σε μια παραγωγή του Ο Μωυσής στην Αίγυπτο του Ροσσίνι. Η παραγωγή ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε σε CD και DVD. Το 2009, ο Αμπντραζάκοφ έκανε το ντεμπούτο του στο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ στον ίδιο ρόλο. Τη νέα παραγωγή ηγήθηκε επίσης ο Μούτι. Ο Αμπντραζάκοφ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου το 2009, ερμηνεύοντας το Ρέκβιεμ του Βέρντι σε συναυλία με τον Αντόνιο Παππάνο και έκτοτε επέστρεψε εκεί για να τραγουδήσει τον Ντον Μπασίλιο στον Κουρέα της Σεβίλλης (Il barbiere di Siviglia). [5] Στη σεζόν 2012–13, ο Αμπντραζάκοφ εκτελεί τους ομώνυμους ρόλους στον Ντον Τζιοβάνι στην Εθνική Όπερα της Ουάσιγκτον και στη Μητροπολιτική Όπερα, καθώς και εκείνους του Οι γάμοι του Φίγκαρο στη Μητροπολιτική Όπερα. [6]

Ιλντάρ Αμπντραζάκοφ και Νταϊάνα Βίσνεβα

Στο Θέατρο Μαρίνσκι, ο Αμπντραζάκοφ έχει εκτελέσει τον ομώνυμο χαρακτήρα και τον Λεπορέλλο στο Ντον Τζιοβάνι του Μότσαρτ, τον Μεφιστοφελή στο Φάουστ του Γκουνό και στο Η καταδίκη του Φάουστ του Berlioz, τον Οροβέσο στη Νόρμα του Bellini, τον Σελίμ στο Il turco του Ροσσίνι στην Ιταλία και τον Ασσούρ στο Σεμίραμις. Εκτός από τον Αττίλα, οι άλλοι ρόλοι του Αμπντραζάκοφ στο Βέρντι περιλαμβάνουν τον Μπάνκο στο Μάκμπεθ, τον Γουόλτερ στη Λουίζα Μίλλερ και τον ομώνυμο ρόλο στο Ομπέρτο . Ο Αμπντραζάκοφ έχει επίσης εμφανιστεί στο Liceu της Βαρκελώνης, στο Τεάτρο Ρεάλ της Μαδρίτης, στην Όπερα της Βαστίλης στο Παρίσι, στην Όπερα του Σαν Φρανσίσκο, στην Εθνική Όπερα της Ουάσιγκτον και στην Όπερα του Λος Άντζελες . Στη σκηνή της συναυλίας, έχει δώσει ρεσιτάλ στη Ρωσία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει παίξει με ορχήστρες, όπως η Συμφωνία του Σικάγου, η Φιλαρμονική της Βιέννης, η Ορχήστρα της Λειψίας Gewandhaus, η Bayerischer Rundfunk, η Φιλαρμονική του Ρότερνταμ, το Εθνικό Orchester de France, η ορχήστρα Filarmonica della Scala και η Εθνική Ακαδημία της Santa Cecilia της Ρώμης. Έχει συνεργαστεί με αγωγούς όπως ο Ρικάρντο Μούτι, ο Valery Gergiev, ο Τζέιμς Λεβίν, ο Τζιαναντρέα Νοσέντα, ο Μπερτράν ντι Μπίλλυ, ο Ρικάρντο Φρίζα, ο Ρικάρντο Σαϊλί και ο Αντόνιο Παπάνο. Το 2017 επέστρεψε στο Φεστιβάλ Όπερας Rossini στο Πέζαρο για να παίξει σε συναυλία με τον μαέστρο Ιβά Λόπεζ-Ρεϊνόζο. Έχει ερμηνεύσει τον ομώνυμο ρόλο στον Αττίλα του Βέρντι κατά την έναρξη της σεζόν 2018/2019 της Teatro alla Scala, υπό τη διεύθυνση του Ρικάρντο Σαϊλί και με τον Ντέιβιντ Λίβερμορ ως σκηνοθέτη.

Ρεπερτόριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηχογραφημένη καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αμπντραζάκοφ έχει ηχογραφήσει έργα σε συνεργασία με πολλές δισκογραφικές εταιρείες. Για τη Decca, ηχογράφησε τον Ροσσίνι με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Μιλάνου και το Ρέκβιεμ του Βέρντι με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Σικάγου. Για το EMI Classics, ηχογράφησε τη Θεία Λειτουργία του Κερουμπίνι με τον Bayerischer Rundfunk. Και για το Chandos, έχει ηχογραφήσει τη Σουίτα σε Στίχους του Μικελάντζελο Μπουοναρρότι του Σοστακόβιτς και το Ο μίζερος Ιππότης του Ραχμάνινοφ, και τα δύο με τη Φιλαρμονική του BBC . Οι κυκλοφορίες του DVD περιλαμβάνουν τους Moïse et Pharaon από τη La Scala, Ομπέρτο από το Μπιλμπάο, Νόρμα από την Πάρμα, Μεφιστοφελής από το Σαν Φρανσίσκο και Lucia di Lammermoor από τη Μητροπολιτική Όπερα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]