Ικέτας των Συρακουσών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ικέτας των Συρακουσών
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση4ος αιώνας π.Χ.
Συρακούσες
Θάνατος3ος αιώνας π.Χ. (πιθανώς)
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός ηγέτης

Ο Ικέτας ή Ικέτης ήταν Τύραννος των Συρακούσων, μετά από τον Αγαθοκλή και πριν τον Πύρρο A΄ της Ηπείρου (289 π.Χ. - 279 π.Χ.).

Χάρτης των Συρακουσών.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To 289 π.Χ. σκοτώθηκε ο Αγαθοκλής και ο υποτειθέμενος φονιάς του Μαίνων σκότωσε τον Αρχάγαθο, εγγονό τού Αγαθοκλή. Ο Μαίνων ανέλαβε τη διοίκηση του στρατού τού Αρχάγαθου, που πολιορκούσε την Αίτνα και έστρεψε τα όπλα εναντίον των Συρακουσών. Τότε οι Συρακούσιοι έστειλαν εναντίον του τον Ικέτα με σημαντικό στρατό. Ο πόλεμος συνεχίστηκε για κάποιο διάστημα, χωρίς κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα. Ο Μαίνων έλαβε τη βοήθεια των Καρχηδονίων και υπερίσχυσε, έτσι οι Συρακούσιοι αναγκάστηκαν να υπογράψουν μία ατιμωτική ειρήνη.

Γρήγορα μετά ακολούθησε εξέγερση, που οδήγησε στην απέλαση των μισθοφόρων από την Καμπανία, των λεγόμενων Μαμερτίνων. Πρέπει να ήταν σύντομα μετά από αυτό, που ο Ικέτας εγκαταστάθηκε στην εξουσία· ο Διόδωρος Σικελιώτης μας λέει, ότι έμεινε τύραννος για 9 έτη. Τα μόνα γεγονότα της ηγεσίας του που έχουν καταγραφεί, είναι ένας πόλεμος με τον Φιντία τύραννο τού Ακράγαντα, στον οποίο έλαβε σημαντική νίκη και ένας με τους Καρχηδονίους, στον οποίο ηττήθηκε στον ποταμό Τερία. Τελικά εκτοπίστηκε από τον Θυνίωνα, λίγο πριν την άφιξη τού Πύρρου Α΄ στη Σικελία· υπολογίζεται η έξωσή του να έγινε το 279/278 π.Χ, εννέα έτη μετά την άνοδό του (Διόδωρος Exc. Hoesch. xxi. 12, 13, xxii. 2, 6).

Σώζονται χρυσά νομίσματα με τη μορφή του, που κόπηκαν στις Συρακούσες. Φέρουν την επιγραφή "ΕΠΙ ΙΚΕΤΑ", από την οποία συμπεραίνουμε, ότι δεν έλαβε τον τίτλο τού βασιλιά όπως ο σύγχρονός του Φιντίας στον Ακράγαντα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Smith, William, ed. (1870). "article name needed" . Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology.
Ικέτας των Συρακουσών
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Αγαθοκλής των Συρακουσών
Τύραννος των Συρακούσων
289 π.Χ. - 279 π.Χ.
Διάδοχος
Θίνιον και Σωσίστρατος