Ιζότα ντελι Άττι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιζότα ντελι Άττι
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Isotta degli Atti (Ιταλικά)
Γέννηση1432 (περίπου)
Ρίμινι
Θάνατος9  Ιουλίου 1474
Τόπος ταφήςTempio Malatestiano
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΣιγισμόνδος Παντόλφο Μαλατέστα
ΤέκναAntonia Malatesta[1]
ΓονείςFrancesco degli Atti[1] και NN[1]
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ιζότα ντελι Άττι (ιταλ.: Isotta degli Atti, τέλη 1432 ή 1433 [2] - 9 Ιουλίου 1474) ήταν Ιταλίδα γυναίκα της Αναγέννησης και επίτροπος του Ρίμινι. Ήταν αρχικά ερωμένη και αργότερα σύζυγος του κυρίου του Ρίμινι. Κυβέρνησε το Ρίμινι ως επίτροπος κατά τον αφορισμό του συζύγου της το 1437, καθώς και κατά τη ενηλικιότητα του γιου τους το 1468–69.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Ρίμινι ως κόρη του Φραντσέσκο ντελι Άττι, πλούσιου εμπόρου μαλλιού και τραπεζίτη. Την παρατήρησε ο Σιγισμόνδος Μαλατέστα σε ηλικία 12 ή 13 ετών,[2] κατά την περίοδο που η κατοικία του ανακαινιζόταν και ο κύριος του Ρίμινι ήταν φιλοξενούμενος στη γειτονική κατοικία του Φραντσέσκο. Ίσως ήδη από το 1447 ο Σιγισμόνδος και η Iζότα είχαν έναν γιο, τον Τζιοβάννι, ο οποίος απεβίωσε ως νεογέννητο· τάφηκε στο Τέμπιο Μαλατεστάνο του Αγ. Φραγκίσκου. Η σχέση τους έγινε δημόσια μόνο το 1449, μετά το τέλος της δεύτερης συζύγου του Σιγισμόνδου, της Πολισένα/Πολυξένης. Οι δύο τους παντρεύτηκαν το 1456.

Κατά την περίοδο κατά την οποία ο Σιγισμόνδος αφορίστηκε από τον πάπα Πίο Β΄, η Iζότα κυβερνούσε τον Ρίμινι για λογαριασμό του. Μετά το τέλος του συζύγου της (1468), ενήργησε ως επίτροπος για τον γιο της Σαλούστιο, που ήταν ανήλικος. Ο τελευταίος δολοφονήθηκε τον επόμενο χρόνο από τον ετεροθαλή αδελφό του Ροβέρτο Μαλατέστα, έναν νόθο γιο του Σιγισμόνδου,[3] που ανέλαβε τον έλεγχο του Ρίμινι. Η Ιζότα απεβίωσε το 1474 και τάφηκε στο Τέμπιο του Αγ. Φραγκίσκου.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ερωμένη του σιγισμόνου-Παντόλφο Μαλατέστα κοντοτιέρου και κυρίου του Ρίμινι και είχε τέκνα. Παντρεύτηκαν το 1456 και έτσι νομιμοποιήθηκαν τα τέκνα τους:

  • Τζιοβάννι, απεβ. νήπιο.
  • Μαργαρίτα, παντρεύτηκε τον Κάρλο ντι Φορτεμπράτσιο.
  • Σαλούστιο, κύριος του Ρίμινι.
  • Αντωνία/Άννα, παντρεύτηκε τον Ροδόλφο Γκοντζάγκα, κύριο του Καστιλιόνε ντελε Στιβιέρε.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Leo van de Pas: (Αγγλικά) Genealogics. 2003.
  2. 2,0 2,1 Campana, A. «ATTI, Isotta degli». Dizionario Biografico degli Italiani. Enciclopedia Italiana. Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2011. 
  3. «Malatèsta, Roberto, signore di Rimini». Dizionario Biografico degli Italiani. Enciclopedia Italiana. Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2011. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Falcioni, Anna (2005). Le donne di casa Malatesti. B. Ghigi.