Ιεφθάε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιεφθάε
Jephthah-Jephte.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1160 π.Χ. (περίπου)[1]
Γαλαάδ
Θάνατος1080 π.Χ. (περίπου)[1]
ΕθνικότηταΔώδεκα φυλές του Ισραήλ
Χώρα πολιτογράφησηςΔώδεκα φυλές του Ισραήλ
ΘρησκείαMosaic Judaism
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕβραϊκά της Βίβλου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδικαστής
Οικογένεια
ΤέκναDaughter of Jephthah
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΚριτές
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ιεφθάε είναι πρόσωπο της Βίβλου[2]. Ήταν ο 13ος κατά σειρά Κριτής του Ισραήλ και ένας από τους μέγιστους κριτές του.

Ο Ιεφθάε, ο οποίος προερχόταν από την Γαλαάδ, ήταν νόθος γιος από εταίρα και γι΄ αυτό τον λόγο εκδιώχθηκε από τους ετεροθαλείς αδελφούς του. Τότε ο Ιεφθάε κατέφυγε στην ύπαιθρο όπου και τέθηκε επικεφαλής ατάκτων Ισραηλιτών οργανώνοντας αξιόλογο στρατό που οδήγησε κατά των Αμμωνιτών. Τολμηρός και γενναίος, διακρίθηκε στον πόλεμο αυτό εξερχόμενος νικητής. Κατά το Ταλμούδ (Ταλμούδ Πεσαχίν: 13 α, β) σ' αυτόν και μόνο οφείλονταν η επιτυχής έκβαση αυτού του πολέμου.

Όμως ο Ιεφθάε είναι περισσότερος γνωστός στη Δύση και στην παγκόσμια φιλολογία για τη θυσία της θυγατέρας του που χαρακτηρίσθηκε ως «Βιβλική Ιφιγένεια» και της οποίας το όνομα δεν αναφέρεται πουθενά, επαναλαμβάνοντας τον ελληνικό μύθο πριν την εκστρατεία των Ελλήνων στη Τροία. Το επεισόδιο αυτό έχει ως εξής:

Ο Ιεφθάε ξεκινώντας για την μάχη εναντίον των Αμμωνιτών, ορκίσθηκε στον Κύριο να θυσιάσει σε περίπτωση νίκης του τον πρώτο που θα τον υποδεχόταν στην επιστροφή του. Έτσι όταν επέστρεφε νικητής έσπευσε η μικρή του θυγατέρα να τον προϋπαντήσει κρατώντας κύμβαλο... την οποία και τελικά θυσίασε[3][4]. Οι Ισραηλίτες θαυμάζοντας τη σώφρονα αυτή αντίληψη του Ιεφθάε (αρχηγού των ατάκτων) τον ανακήρυξαν μέγα κριτή τους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Jephthah στο Wikimedia Commons