Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου (Αλικιανός Κυδωνίας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου είναι σταυρόσχημος και σταυρεπίστεγος ναός αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο, στον οικισμό Αλικιανός Κυδωνίας. Χρονολογείται στον 14ο αι. και στο εσωτερικό του διασώζει ελάχιστο τοιχογραφικό διάκοσμο των μέσων της ίδιας περιόδου. Σ’ εκείνη την εκκλησία κατά την παράδοση έγινε το 1527 ο γάμος του Πέτρου, γιού του ξακουστού επαναστάτη Καντανολέων, και της κόρη του Βενετού άρχοντα Δαμολίνου, Σοφίας. Το γεγονός περιγράφεται στο έργο Κρητικοί Γάμοι του Σπυρίδωνα Ζαμπέλιου, το οποίο αφορά την καταστολή της επανάστασης του Καντανολέου.[1] Ο ναός καταστράφηκε από βομβαρδισμό κατά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο και μετά την απελευθέρωση αποκαταστάθηκε.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σπανάκης, Στέργιος (1993). Πόλεις και χωριά της Κρήτης στο πέρασμα των αιώνων, τόμος Α. Ηράκλειο: Γραφικές Τέχνες Γ. Δετοράκης. σελίδες 120–121. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανδριανάκης, Μιχάλης Γ., Γιαπιτσόγλου, Κωνσταντίνος, Χριστιανικά Μνημεία της Κρήτης, Συνοδική Επιτροπή Θρησκευτικού Τουρισμού της Εκκλησίας Κρήτης: Μ.Κ.Ο. "Φιλοξενία", Ηράκλειο 2012.
  2. Ψιλάκης, Βασίλειος, Ιστορία της Κρήτης: από της απωτάτης αρχαιότητος μέχρι των καθ' ημάς χρόνων, τ. Γ΄, εκδ. Νέα Έρευνα, εν Χανίοις, 1909.
  3. Ανδριανάκης, Μιχάλης, «Μοναστήρια του νομού Χανίων», εφ. Χανιώτικα Νέα, 5-14/06/1985.