Ιεροβοάμ Α΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιεροβοάμ Α΄
Jeroboam sets up two golden calves.jpg
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση10ος αιώνας π.Χ., Βασίλειο του Ισραήλ
Θάνατος910 π.Χ.
ΥπηκοότηταΒασίλειο του Ισραήλ
ΣύζυγοςΓυναίκα του Ιεροβοάμ Ά
ΠαιδιάNadab of Israel
Abijah
Επάγγελμακυβερνήτης
ΑξίωμαΒασιλέας του Ισραήλ
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Ο Ιεροβοάμ Α΄

Ο Ιεροβοάμ Α΄, κατά τα λεγόμενα της Χριστιανικής Παλαιάς Διαθήκης αλλά και της Εβραϊκής Βίβλου (Τανάκ) υπήρξε βασιλιάς του Βασιλείου του Ισραήλ μετά απο την διάσπαση της Ηνωμένης Μοναρχίας (Βασίλειο του Ισραήλ και Βασίλειο του Ιούδα).

Βιβλική Αναφορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προερχόταν από τη φυλή του Εφραίμ και ήταν ο πρώτος Βασιλιάς του κράτους των Ισραηλιτών από την απόσχισή του, που συνέβη μετά τον θάνατο του Σολομώντα το 976 π.Χ.. Όταν ακόμα ζούσε ο βασιλιάς Σολομών, ο Ιεροβοάμ συνωμότησε εναντίον του, αλλά όταν η συνωμοσία αποκαλύφθηκε, κατέφυγε στην Αίγυπτο. Μετά δε το θάνατο του Σολομώντα ακολούθησε γενική εξέγερση του λαού εναντίον του νομίμου διαδόχου Ροβοάμ.[1]

Τότε από τις 12 φυλές αποσχίσθηκαν οι 10, δηλαδή όλες εκτός της φυλής του Ιούδα και της φυλής του Βενιαμίν. Από την απόσχιση εκείνη δημιουργήθηκαν δύο Βασίλεια, εχθρικά μεταξύ τους, εκείνο του Ισραήλ (των αποστατών) και το Βασίλειο του Ιούδα. Στο νεοπαγές εκείνο κράτος του Ισραήλ ανήλθε στο θρόνο ο Ιεροβοάμ ο Α΄ που αμέσως επανέφερε την ειδωλολατρία στο λαό του Ισραήλ με ανέγερση βωμού προκειμένου ν΄ ανταγωνιστεί την Ιερουσαλήμ.[2][3]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Α΄ Βασιλέων κεφ. 11:26 - 14:20.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Thiele, Edwin, Richard (1994). The mysterious numbers of the Hebrew kings (New rev. έκδοση). Grand Rapids, MI: Kregel. ISBN 0-8254-3825-X. 30625048. 
  2. «JEROBOAM - JewishEncyclopedia.com». www.jewishencyclopedia.com. Ανακτήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2021. 
  3. David Sperling, Bustanay Oded (1979). Encyclopaedia Judaica, Volume 11 (PDF) (2η έκδοση). Ισραήλ: Keter Publishing House. σελ. 142.