Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιερεμίας Μοβίλα της Μολδαβίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιερεμίας Μοβίλα της Μολδαβίας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ieremia Movilă (Ρουμανικά)
Γέννηση1555
Θάνατος10  Ιουλίου 1606
Ιάσιο
Τόπος ταφήςSucevița Monastery
Χώρα πολιτογράφησηςΗγεμονία της Μολδαβίας
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΕλισαβέτα Μοβίλα
ΤέκναΚωνσταντίνος Μοβίλα
Αλέξανδρος Μοβίλα της Μολδαβίας[1]
Regina Wiśniowiecka[2]
Mariya Mohylanka
Anna Mohylanka
Katarzyna Mohyła[3]
ΓονείςIoan Movilă και Princess Maria of Moldavia
ΑδέλφιαΣιμιόν Μοβιλά
ΟικογένειαΟίκος των Μοβίλα
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβοεβόδας της Μολδαβίας (1595–1600)
βοεβόδας της Μολδαβίας (1600–1606)
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ιερεμίας, ρουμαν.: Ieremia Movilă, πολωνικά: Jeremi Mohyła‎‎, ουκρανικά: Єремія Могила‎‎, (π. 1555 – 10 Ιουλίου 1606) από τον Οίκο των Μοβίλα ήταν βοεβόδας (πρίγκιπας) της Μολδαβίας μεταξύ Αυγούστου 1595 και Μαΐου 1600, και πάλι μεταξύ Σεπτεμβρίου 1600 και 10 Ιουλίου 1606. Την εποχή εκείνη, η Μολδαβία ήταν υποτελής επαρχία της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. [4]

Μολδαβικό λάβαρο επί Iερεμία Μοβίλα, από ένα αποθετήριο σημαιών που πιάστηκαν στο Γκουρασλάου από τους Βλαχικούς στρατούς του Μιχαήλ Γ΄ του Γενναίου και διατηρήθηκαν ως τρόπαια από τους Αψβούργους. Είναι η σημαία του πριγκιπάτου της Μολδαβίας υπό τον πρίγκιπα Iερεμία (1595–1600).

Ως βογιάρος της οικογένειας Μοβίλα, ο Iερεμίας τοποθετήθηκε στο θρόνο στο Iάσι από τον Πολωνό καγκελάριο (kanclerz) και τον στρατάρχη (hetman, χέτμαν) Γιάν Ζαμοΰσκι μετά την εκδίωξη του Στέφαν Η΄ Ράζβαν. Η παρέμβαση του Zαμοΰσκι είχε προκληθεί από την αποδοχή από τον Ράζβαν της αυτοκρατορικής κηδεμονίας στη Μολδαβία, αφού έλαβε την υποστήριξη από τον πρίγκιπα της Τρανσυλβανίας Σιγισμούνδο Μπατόρυ και τον αυτοκράτορα Ροδόλφο Β΄ της Γερμανίας. Η πιθανή σύγκρουση με τον Οθωμανό άρχοντα της χώρας εκτονώθηκε, όταν οι Πολωνοί διαπραγματεύτηκαν μια συμφωνία με τον Σινάν Πασά, αν και στη Μολδαβία εισέβαλε ο Χαν της Κριμαίας και ο Οθωμανός υποτελής Γκαζί Β΄ Γκιράυ. Η Πολωνία και οι Τούρκοι υπέγραψαν τη Συνθήκη του Τσεκόρα μετά την ήττα των Ταταρικών στρατευμάτων τον Οκτώβριο, με την Πύλη να συμφωνεί στην κυριαρχία τού Ιερεμία.

Η Μολδαβία έγινε υποτελής και των δύο χωρών, εξακολουθώντας να οφείλει φόρο υποτέλειας στους Οθωμανούς. Ο Στέφαν Ράζβαν προσπάθησε να επιστρέψει στον θρόνο, αλλά βρέθηκε αντιμέτωπος με την ανελέητη αντίσταση τού Ζαμοΐσκι και του Μοβίλα: αιχμαλωτίστηκε και ανασκολπίστηκε.

Η εξουσία του Ιερεμία αντιμετώπισε έναν πιο τρομερό εχθρό στον πρίγκιπα Μιχαήλ Γ΄ τον Γενναίο (Mihai ΙΙΙ Viteazul) της Βλαχίας, ο οποίος, αφού συνέτριψε τους στρατούς του Aνδρέα Μπατόρυ στην Τρανσυλβανία και εγκαταστάθηκε πρίγκιπας στην Άλμπα Ιούλια, στράφηκε κατά της Μολδαβίας.

Ο Μιχαήλ Γ΄ κατάφερε να κατακτήσει σχεδόν όλη τη χώρα (εκτός από το κατεχόμενο από την Πολωνία Χοτίν) και έστειλε τα στρατεύματά του για να πολεμήσουν την παρουσία της Κοινοπολιτείας στην Ποκούτυα. Η φορά των πραγμάτων άλλαξε γρήγορα, με τους χετμάνους Στανίσλαφ Ζουλκιέφσκι και Γιάν-Κάρολ Χοντκιέβιτς να επιτυγχάνουν κρίσιμες νίκες στην ίδια τη Μολδαβία, και να λαμβάνουν τις μάχες στη Βλαχία (βλ. μάχη του Μπούκοβο), επεκτείνοντας για λίγο την πολωνική κυριαρχία στο κύριο τμήμα του Δούναβη, και τοποθετώντας την Ιερεμία πίσω στον θρόνο του, με τον αδελφό του Συμεών ως νέο πρίγκηπα στο Βουκουρέστι. Εν τω μεταξύ, ο Mιχαήλ Γ΄ δολοφονήθηκε στην Καμπία Τούρζιι από τον αυτοκρατορικό σύμμαχό του Τζιόρτζιο Μπάστα, με την Τρανσυλβανία να γίνεται αυτοκρατορικό φέουδο.

Με την έναρξη του Πολωνο-Σουηδικού Πολέμου, η Πολωνία αναγκάστηκε να υποχωρήσει από τη Βλαχία. Ο Συμεών καθαιρέθηκε από τους Οθωμανούς, και αντικαταστάθηκε με τον Ράντου Ι΄ Σερμπάν το 1601. Η Πολωνία κατάφερε να διατηρήσει τον έλεγχο της Μολδαβίας.

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, ο Ιερεμίας ανοικοδόμησε το μοναστήρι Σουτσεβίτσα, όπου είναι θαμμένος ακόμη [5].

Μετά το τέλος του, οι γιοι του προσπάθησαν να συμμαχήσουν με την Πολωνία. [4]

Ο Iερεμίας Μοβίλα και η οικογένειά του (απεικονίζονται στο μοναστήρι Σετσουβίτσα)

Η μητέρα τού Ιερεμία ήταν η Μαρία (απεβ. μεταξύ 1614 και 1616), κόρη του Πέτρου Δ΄ Ράρες. Ήταν νυμφευμένος με την Ούγγρα κυρία Eλζμπιέτα Τσομορτάνυ ντε Λασόντς (απεβ. στην Κωνσταντινούπολη περί το 1617), η επιρροή της οποίας ήταν καθοριστική για την άνοδο του Ρωμαιοκαθολικισμού στις αρχές του 17ου αι. στη Μολδαβία.

Οι γιοι του ήταν όλοι διαδοχικοί ηγεμόνες της Μολδαβίας, ενώ οι κόρες του παντρεύτηκαν με Πολωνικές και Ρουθηνικές ευγενείς οικογένειες ευγενών (szlachta): Η Άννα Μοχύλα (1579–1667) με τον Στανίσλαβ "Ρεβέρα" Ποτότσκι το 1658 ή 1661, η Μαρία (απεβ. 10 Δεκεμβρίου 1638) με τον Στέφαν Ποτότσκι, η Ράινα Μοχύλα (απεβ. π. το 1619) με τον Mιχάλ Βισνιοβιέτσκι, η Αικατερίνη (απεβ. το 1618) με τον πρίγκιπα Σαμουήλ Κορέτσκι.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Ieremia Movilă στο Wikimedia Commons