Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (Γκιώνας Κισάμου)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (Γκιώνας Κισάμου). Η μικρή μονή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην κοιλάδα του Γκιώνα, στη χερσόνησο Σπάθα Κισάμου, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα στην Κρήτη. Ο ναός κτίστηκε τον 16ο αι. αρχικά ως μονόκλιτος και αργότερα επεκτάθηκε σε δίκλιτο, με το δεύτερο κλίτος να είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο. Στο εσωτερικό του ναού βρέθηκαν 7 τάφοι, ενώ έξω από αυτόν σώζεται ένα δίδυμο, θολωτό κτίσμα και κελιά. Στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας βρίσκεται και ο μυθικός πλάτανος, του οποίου τα φύλλα βγαίνουν ανάποδα. Σύμφωνα με το θρύλο, ένας μοναχός, κουρασμένος από το δρόμο και τη ζέστη, έφερε ένα κλαδί πλατάνου από τα Νωπήγεια και καρφώνοντας το στο χώμα είπε: «αν είναι ο Άγιος θαυματουργός, ας φυτρώσει αυτό το ραβδί». Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του προσκυνήματος αποτελούσε κατά το παρελθόν η βάφτιση πολλών παιδιών που ήταν τασιμάρικα (ταγμένα).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ανδριανάκης, Μιχάλης Γ., Γιαπιτσόγλου, Κωνσταντίνος, Χριστιανικά Μνημεία της Κρήτης, Συνοδική Επιτροπή Θρησκευτικού Τουρισμού της Εκκλησίας Κρήτης: Μ.Κ.Ο. "Φιλοξενία", Ηράκλειο 2012.
  • Ψιλάκης, Βασίλειος, Ιστορία της Κρήτης: από της απωτάτης αρχαιότητος μέχρι των καθ' ημάς χρόνων, τ. Γ΄, εκδ. Νέα Έρευνα, εν Χανίοις, 1909.
  • Ανδριανάκης, Μιχάλης, «Μοναστήρια του νομού Χανίων», εφ. Χανιώτικα Νέα, 5-14/06/1985.