Ιερά Μητρόπολις Μόρφου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ιερά Μητρόπολη Μόρφου)
Ιερά Μητρόπολις Μόρφου
Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου
Γενικές πληροφορίες
Ίδρυση1ος αιώνας
XώραΚύπρος
ΈδραΕυρύχου
ΥπαγωγήΕκκλησία της Κύπρου
Μητροπολιτικός ναόςΝαός Αγίου Μάμαντος Μόρφου
Ιστοσελίδαimmorfou.org.cy
Ιεραρχία
ΜητροπολίτηςΝεόφυτος

Η Ιερά Μητρόπολις Μόρφου είναι μια από τις Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Κύπρου. Προστάτης και Πολιούχος της Επισκοπής είναι ο Άγιος Μάμας, που γιορτάζει στις 2 Σεπτεμβρίου.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτος Επίσκοπος και πρώτος εκλεγμένος Μητροπολίτης Μόρφου αναδείχτηκε το 1973 ο τότε Θεοφιλέστατος Χωρεπίσκοπος Λήδρας κ. Χρύσανθος (Σαρηγιάννης). Μετά όμως την εισβολή του 1974 η Μόρφου έπεσε στα χέρια των Τούρκων και έτσι η Μητρόπολη στεγάστηκε για ένα χρόνο προσωρινά στην κεντρική Ιερά Μονή Κύκκου, ελπίζοντας ότι θα επέστρεφε γρήγορα στη Μόρφου. Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης κ. Χρύσανθος προτίμησε να μεταφερθεί προσωρινά η έδρα της Μητροπόλεως στο χωριό Ευρύχου, αφού διαρρυθμίστηκε το παλιό Δημοτικό Σχολείο σε Επισκοπή.

Το 1996 απεβίωσε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης κ. Χρύσανθος και το 1998 εκλέχτηκε ο σημερινός Επίσκοπος της Μητροπόλεως, ο οποίος είναι ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου και Πρόεδρος Σόλων κ. Νεόφυτος.

Επισκοπικός κατάλογος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Έτη Σημειώσεις
Χρύσανθος (Σαρηγιάννης) 17 Νοεμβρίου 1973 – 21 Ιανουαρίου 1996 † από Λήδρας
Νεόφυτος (Μασούρας) 13 Σεπτεμβρίου 1998 – σήμερα

Η Μητρόπολη σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα, η Ιερά Μητρόπολις Μόρφου, η οποία από το 1973 αποτελεί την ανασυστημένη πάλαι ποτέ διαλάμψασα Επισκοπή Σόλων, έχει την έδρα της στο χωριό Ευρύχου μέχρι της ημέρα απελευθερώσεως της κανονικής της έδρας, της Μόρφου.

Στην επισκοπή Μόρφου υπάγονται 83 ενορίες εκ των οποίων 30 είναι κατεχόμενες υπό των Τούρκων και 53 ελεύθερες. Υπό την επίβλεψη της Μητροπόλεως Μόρφου λειτουργούν σήμερα στην ελεύθερη περιφέρειά της κατώτερα κατηχητικά σχολεία, χριστιανικοί όμιλοι μαθητών και μαθητριών που αντικατέστησαν τα μέσα και ανώτερα κατηχητικά, σχολή βυζαντινής μουσικής, δανειστική βιβλιοθήκη, καθώς και θρησκευτική υπηρεσία στρατού. Επίσης υπό ιδία επίβλεψη εκδίδονται τα μηνιαία περιοδικά:

α) «Τάδε λέγει» για την καθοδήγηση του εφημεριακού κλήρου και
β) «Προς το Φως» για την πνευματική καθοδήγηση των πιστών.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]