Ιβάν Αμβρόσιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιβάν Αμβρόσιος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ιωάννης Αμβρόσιος (Ελληνικά)
Γέννηση17ος αιώνας
Θάνατος1852
Χώρα πολιτογράφησηςΡωσική Αυτοκρατορία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Ρωσικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταέμπορος
πολιτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαδήμαρχος
ΒραβεύσειςΤάγμα του Σωτήρος

Ο Ιβάν (Ιωάννης) Αμβροσίεβιτς Αμβρόσιος[1] (ρωσικά: Иван Амвросиевич Амвросий‎‎)(?- 1852) ήταν Έλληνας[2] έμπορος της Οδησσού, κληρονομικός επίτιμος δημότης και δύο φορές δήμαρχος της πόλης την περίοδο 1806 - 1809 και 1821-1824[3][4] όταν η πόλη ανήκε στην Ρωσική Αυτοκρατορία και την επαρχία της Νοβορωσίας.

Ο Αμβρόσιος διατηρούσε στην Οδησσό τέσσερα καταστήματα όπου τα έσοδα σε δύο από αυτά πήγαιναν για την συντήρηση της Εμπορικής σχολής της Οδησσού[3]. Ήταν σημαίνον πρόσωπο της ελληνικής κοινότητας της πόλης και φιλάνθρωπος[3]. Έδωσε χρήματα για την κατασκευή του Δημοτικού νοσοκομείου και ελληνικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, υπό την επίβλεψή του δημιουργήθηκε το πρώτο σύστημα ύδρευσης της πόλης[3].

Το 1808 ίδρυσε μια από τις πρώτες ασφαλιστικές εταιρείες της πόλης, μέλος της Φιλικής Εταιρείας από το 1820[3]. Μέλος της Αθηναϊκής Εταιρείας διάδοσης της εκπαίδευσης και των επιστημών στην Ελλάδα, τιμήθηκε με το μετάλλιο του Ελληνικού Τάγματος του Σωτήρος[3].

Ήταν παντρεμένος με την Σοφία, ή Έλενα, και απέκτησαν δέκα γνωστά παιδιά, την Έλενα, τον Κωνσταντίνο, τον Ελευθέριο, τον Βασίλι, τον Αντρέι, τον Γκριγκόρι , τον, επίσης, Γρηγόριο, την Ναντέζντα , την Ναταλία[3][5] και τον Αναστάσιο[6].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]