Ιαπωνική Καμπάνα της Ειρήνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η ιαπωνική Καμπάνα της Ειρήνης αποτελεί σύμβολο ειρήνης του ΟΗΕ (Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών). Η καμπάνα κατασκευάστηκε στις 24 Νοεμβρίου του 1952 και ήταν δώρο του ιαπωνικού λαού στον ΟΗΕ με κάθε επισημότητα, στις 8 Ιουνίου του 1954. Η καμπάνα (αγγλικά: Bonshō, ιαπωνικά: 梵鐘 ) της ειρήνης, δωρίστηκε στον ΟΗΕ από την Ιαπωνία, όταν ακόμα η χώρα δεν είχε γίνει επισήμως δεκτή στα Ηνωμένα Έθνη. Η Καμπάνα της Ειρήνης, παρουσιάστηκε στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, μέσα από την Ιαπωνική ομοσπονδία του ΟΗΕ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εργοστάσιο Τάντα στην Ιαπωνία, κατόρθωσε να ολοκληρώσει την κατασκευή της καμπάνας την Παγκόσμια Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών. Κατασκευάστηκε από τον Τσιγιότζι Νακαγκάουα, και φέρει παρόμοια χαρακτηριστικά με την καμπάνα που ο ίδιος κατασκεύασε για τον ναο της Ουβατζίμα. O Νακαγκάουα ίδρυσε μετέπειτα τον Παγκόσμιο Οργανισμό Καμπάνα της Ειρήνης. Η Καμπάνα, φιλοξενήθηκε για λίγο καιρό στην πόλη Οσάκα της Ιαπωνίας, σαν μέρος του προγράμματος Osaka Expo 70, και έπειτα τοποθετήθηκε στην μόνιμη από τότε θέση της, στην Νέα Υόρκη.

Την παρουσίαση της καμπάνας στον ΟΗΕ, πραγματοποίησε ο Ρένζο Σαουάντα, Ιάπωνας επιμελητής του ΟΗΕ. Στην παρουσίαση της καμπάνας, ο Ρένζο Σαουάντα ότι «Αυτή η καμπάνα μετουσιώνει το ιδανικό της ειρήνης, όχι μόνο για τον λαό της Ιαπωνίας, αλλά για ολόκληρο τον πλανήτη. Έτσι, συμβολίζει την καθολικότητα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών».

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η καμπάνα ζυγίζει 116 κιλά, και έχει ύψος 1 μέτρο και 0.6 μέτρα διάμετρο βάσης. Το μέταλλο για την κατασκευή της καμπάνας εξασφαλίστηκε από νομίσματα που παρέδωσαν οι εκπρόσωποι των εξήντα κρατών, που συμμετείχαν στην 13η Γενική Σύσκεψη του ΟΗΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι το 1951. Τα νομίσματα από τους εκπροσώπους συννέλεξαν παιδιά. Στα πλαινά της καμπάνας υπάρχει η επιγραφή 世界絶対平和萬歳 ( ελληνικά: Ας μακροημερεύσει η παγκόσμια ειρήνη).

Το 1977 παραδόθηκε στον ΟΗΕ ένα ξύλινο σφυρί για την καμπάνα, ενώ, στις 20 Μαρτίου του 1990, Ημέρα της Γης, παραδόθηκε στον ΟΗΕ ένα κορδόνι καμπάνας, ευλλογημένο από τους σιντοϊστές ιερείς.

Η Καμπάνα της Ειρήνης είναι τοποθετημένη στην 42η οδό και 1ης Λεωφόρου στη Νέα Υόρκη, περιβάλεται από μια ξύλινη κατασκευή, από ξύλο κυππαρισιού, που θυμίζει σιντοϊστικό παραδοσιακό ναό, ενώ η όλη κατασκευή στηρίζεται πάνω σε μία πέτρινη βάση, που αποτελεί δωρεά του κράτους του Ισραήλ.

Εκδηλώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραδοσιακά, η Καμπάνα της Ειρήνης ηχεί δύο φορές τον χρόνο. Ηχεί την πρώτη ημέρα της Άνοιξης, κατά την διάρκεια της Εαρινής Ισημερίας, ως εορτασμός για την Ημέρα της Γης. Κάθε χρόνο επιλέγονται τιμητικοί εκπρόσωποι για να κτυπήσουν την καμπάνα.

Επίσης, η καμπάνα ηχεί πριν από κάθε Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο κατά την διάρκεια του Σεπτεμβρίου, και συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης.

Επιπλέον, η καμπάνα ήχησε στις 4 Οκτωβρίου του 1966, κατά την ημέρα εορτασμού του Φραγκίσκου της Ασίζης, που συνέπιπτε με την επέτειο ενός χρόνου από την επίσημη επίσκεψη του Πάπα Παύλου Στ΄ στον ΟΗΕ.

Η καμπάνα έχει ηχήσει και για διάφορα άλλα γεγονότα και εκδηλώσεις.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

[1] https://www.un.org/en/events/peaceday/2012/peacebell.shtml

[2] https://peace-bell.com/pb_e/

[1] https://peace-bell.com/index_e/

  1. «The Peace Bell - International Day of Peace, 21 September». www.un.org (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2020. 
  2. «Association for the Preservation of UN Peace Bell». peace-bell.com. Ανακτήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2020.