Ιάκωβος της Μαδρίτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Χάιμε της Μαδρίτης

Ιάκωβος των Βουρβόνων (ισπ. Jaime de Borbón), δούκας της Μαδρίτης (1870 - 1931), Καρλίστας διεκδικητής του Ισπανικού θρόνου και νόμιμος διεκδικητής του Γαλλικού θρόνου. Μοναδικός γιος του Κάρλος, δούκα της Μαδρίτης, και της συζύγου του, Μαργαρίτας των Βουρβόνων της Πάρμας.

Εκπαιδεύτηκε από τους Ιησουίτες στο Κολέγιο του Βωζιράρ στο Παρίσι, στο Κολέγιο Μπωμόν και στην Θηρεσιανή Στρατιωτική Ακαδημία. Δέχτηκε πρόσκληση του Ρωσικού στρατού και εντάχθηκε σ' αυτόν (1896) και πήρε μέρος (1904 - 1905) σε μια σειρά από Ρωσο-Ιαπωνικές μάχες.

Το 1909 πέθανε ο πατέρας του και του παραχώρησε όλα τα κληρονομικά δικαιώματα σε Αυστρία και σε Γαλλία. Συνέχιζε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον Ρωσικό στρατό, ζούσε στην Αυστρία και στο Παρίσι επισκεπτόμενος μυστικά την Ισπανία.

Το 1923, δημιούργησε το Τάγμα της Απαγορευμένης Νομιμότητας στην μνήμη όσων που είχαν υποφέρει και αιχμαλωτιστεί στους εμφύλιους Ισπανικούς Καρλικούς πολέμους. Τον Απρίλιο του 1931 ο ξάδελφος του βασιλιάς της Ισπανίας Αλφόνσος ΙΓ' εξορίστηκε αφού ανακηρύχθηκε η δημοκρατία. Σε δύο συναντήσεις στο Παρίσι μαζί του την τελευταία βδομάδα πριν τον θάνατο του Χάιμε, συμφιλιώθηκαν.

Πέθανε άτεκνος και τον διαδέχθηκε ο θείος του, Αλφόνσο Κάρλος.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Αγγλική Wikipedia