Ιάκωβος Β΄ ντ' Αβέν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ζακ Β΄ ντ'Αβέν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 12ος αιώνας
Θάνατος 1205
Οικογένεια
Γονείς Ζακ Α΄ ντ'Αβέν

Ο Ιάκωβος ντ' Αβέν Β΄ (Jacques d'Avesnes, αποδίδεται και Ζακ ντ' Αβέσν, απεβίωσε πριν το 1210) ήταν Φλαμανδός ευγενής, Σταυροφόρος στην Δ' Σταυροφορία και άρχοντας της Εύβοιας.

Ο Ιάκωβος ήταν πιθανότατα γιος του σταυροφόρου Ιακώβου ντ'Αβέν, ενός από τους πρωταγωνιστές της Γ΄ Σταυροφορίας, καταγόμενος από την Αβέν-συρ-Έλπ (Avesnes-sur-Helpe), στην περιοχή του Αινώ (Hainaut). Από την ίδια περιοχή καταγόταν ο Βαλδουίνος ΣΤ΄ του Αινώ (Baudouin VI de Hainaut), ο μετέπειτα πρώτος Λατίνος αυτοκράτορας της Κωνσταντινούπολης. Στις 23 Φεβρουαρίου 1200 έγινε σταυροφόρος μαζί με τον Βαλδουίνο ΣΤ' και άλλους ευγενείς στην Τέταρτη Σταυροφορία.

Όταν οι Σταυροφόροι έφτασαν στην Κέρκυρα, ήταν από αυτούς που θέλησαν να κατευθυνθεί η Σταυροφορία κατευθείαν στην Ιερουσαλήμ και όχι στην Κωνσταντινούπολη.

Μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1204, ο Ιάκωβος ντ' Αβέν ακολούθησε τον Λομβαρδό Βονιφάτιο τον Μομφερρατικό στην κατάληψη των ελλαδικών εδαφών. Όταν κατέλαβαν τη Χαλκίδα (Negroponte) ο Βονιφάτιος τον έθεσε ηγεμόνα της Εύβοιας· έτσι ο Ιάκωβος ανέλαβε τη Χαλκίδα, στην οποία έκτισε ένα μικρό κάστρο στο μέσο του Ευρίπου[1].

Αριστερά το κάστρο που έκτισε ο Ιάκωβος ντ' Αβεν στο μέσο του Εύριπου και δεξιά η Χαλκίδα (Negroponte)

Κατά μία εκδοχή ο Ιάκωβος απεβίωσε το 1205 και ο Βονιφάτιος μοίρασε την Εύβοια σε τρεις βαρόνους.

Κατ' άλλη εκδοχή ο Ιάκωβος απεβίωσε αργότερα· ο Βονιφάτιος το 1205 μοίρασε την Εύβοια σε τρεις βαρόνους που ήταν υπό την εξουσία του Ιακώβου. Ο Ιάκωβος ακολούθησε τον Βονφάτιο, που συνέχισε την κατάκτηση της Ελλάδας και αναφέρεται ότι ήταν επικεφαλής των ανδρών που πολιορκούσαν την Κόρινθο, καθώς και ότι πληγώθηκε στο πόδι το 1205 σε μια έξοδο των εκεί Ελλήνων του Λέοντα Σγουρού. Σε μια επιστολή του 1210 αναφέρεται ο Ιάκωβος ως αποβιώσας και κύριος της Χαλκίδας ο Γκιμπέρτο νταλε Κάρτσερι.

Ο Ιάκωβος απεβίωσε το 1205, το 1209 ή το 1210.

Τη διοίκηση της Εύβοιας ανέλαβαν τρεις βαρόνοι από τη Λομβαρδία: τη Β. Εύβοια με τους Ωραιούς ο Πεκαράρο ντε Μερκανουόβο, την κεντρική Εύβοια με τη Χαλκίδα ο Γκιμπέρτο ντα Βερόνα και τη Ν. Εύβοια με την Κάρυστο ο Ραβάνο νταλε Κάρτσερι. Οι τρεις βαρόνοι ονομαζόταν terzieri (τριτημόριοι, τρίαρχοι) της Εύβοιας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

W. Miller Η Φραγκοκρατία στην Ελλάδα 1204-1566 , Γ' έκδοση 1997

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Το κάστρο της Χαλκίδας, παράγραφος Το κάστρο του Ευρίπου, 4ο Γενικό Λύκειο Χαλκίδας