Ιάκωβος Β΄ ντ' Αβέν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιάκωβος Β΄ του Αβέν
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Jacques II d'Avesnes (Γαλλικά)
Γέννηση12ος αιώνας
Γαλλία
Θάνατος1205
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΙάκωβος Α΄ του Αβέν

Ο Ιάκωβος Β΄ (Jacques d'Avesnes, αποδίδεται και Ζακ ντ' Αβέσν, απεβίωσε πριν το 1210) από τον Οίκο του Αβέν ήταν Φλαμανδός ευγενής, Σταυροφόρος στην Δ' Σταυροφορία και άρχοντας της Εύβοιας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ιάκωβος ήταν πιθανότατα γιος του σταυροφόρου Ιακώβου Α΄ κυρίου του Αβέν, ενός από τους πρωταγωνιστές της Γ΄ Σταυροφορίας, καταγόμενος από την Αβέν-συρ-Έλπ (Avesnes-sur-Helpe), στην περιοχή του Αινώ (Hainaut). Από την ίδια περιοχή καταγόταν ο Βαλδουίνος ΣΤ΄ του Αινώ (Baudouin VI de Hainaut), ο μετέπειτα πρώτος Λατίνος αυτοκράτορας της Κωνσταντινούπολης· μάλιστα ο αδελφός του Μπουσάρ Δ΄ του Αβέν είχε νυμφευτεί τη Μαργαρίτα Β΄ της Φλάνδρας, κόρη τού Βαλδουίνου ΣΤ΄ τού Αινώ. Στις 23 Φεβρουαρίου 1200 ο Ιάκωβος Β΄ έγινε σταυροφόρος μαζί με τον Βαλδουίνο ΣΤ' και άλλους ευγενείς στην Δ΄ Σταυροφορία.

Όταν οι Σταυροφόροι έφτασαν στην Κέρκυρα, ήταν από αυτούς που θέλησαν να κατευθυνθεί η Σταυροφορία κατευθείαν στην Ιερουσαλήμ και όχι στην Κωνσταντινούπολη.

Μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1204, ο Ιάκωβος Β΄ ακολούθησε τον Λομβαρδό Βονιφάτιο τον Μομφερρατικό στην κατάληψη των ελλαδικών εδαφών. Όταν κατέλαβαν τη Χαλκίδα (Negroponte), ο Βονιφάτιος τον έθεσε ηγεμόνα της Εύβοιας· έτσι ο Ιάκωβος ανέλαβε τη Χαλκίδα, στην οποία έκτισε ένα μικρό κάστρο στο μέσο του Ευρίπου[1].

Αριστερά το κάστρο που έκτισε ο Ιάκωβος Β΄ ντ' Αβέν στο μέσο του Ευρίπου και δεξιά η Χαλκίδα (Negroponte)

Κατά μία εκδοχή ο Ιάκωβος Β΄ απεβίωσε το 1205 και ο Βονιφάτιος μοίρασε την Εύβοια σε τρεις βαρόνους.

Κατ' άλλη εκδοχή ο Ιάκωβος απεβίωσε αργότερα· ο Βονιφάτιος το 1205 μοίρασε την Εύβοια σε τρεις βαρόνους, που ήταν υπό την εξουσία του Ιακώβου Β΄. Ο Ιάκωβος Β΄ ακολούθησε τον Βονφάτιο, που συνέχισε την κατάκτηση της Ελλάδας και αναφέρεται, ότι ήταν επικεφαλής των ανδρών, που πολιορκούσαν την Κόρινθο, καθώς και ότι πληγώθηκε στο πόδι το 1205 σε μια έξοδο των εκεί Ελλήνων του Λέοντα Σγουρού. Σε μια επιστολή του 1210 αναφέρεται ο Ιάκωβος ως αποβιώσας και κύριος της Χαλκίδας ο Γκιμπέρτο νταλε Κάρτσερι.

Ώστε ο Ιάκωβος Β΄ απεβίωσε το 1205 ή κατ' άλλη εκδοχή το 1209/10.

Τη διοίκηση της Εύβοιας ανέλαβαν τρεις βαρόνοι από τη Λομβαρδία: τη Β. Εύβοια με τους Ωραιούς ο Πεκοράρο ντέι Πεκοράρι ντε Μερκανουόβο, την κεντρική Εύβοια με τη Χαλκίδα ο Γκιμπέρτο νταλε Κάρτσερι και τη Ν. Εύβοια με την Κάρυστο ο Ραβάνο νταλλε Κάρτσερι. Οι τρεις βαρόνοι ονομαζόταν terzieri (τριτημόριοι, τρίαρχοι) της Εύβοιας.

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

W. Miller Η Φραγκοκρατία στην Ελλάδα 1204-1566 , Γ' έκδοση 1997

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Το κάστρο της Χαλκίδας Αρχειοθετήθηκε 2016-03-09 στο Wayback Machine., παράγραφος Το κάστρο του Ευρίπου, 4ο Γενικό Λύκειο Χαλκίδας