ΙΣΤ' Κοινοβουλευτική Περίοδος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η ΙΣΤ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδος της Βουλής των Ελλήνων διήρκεσε από τις 5 Φεβρουαρίου έως τις 28 Αυγούστου 2015, δηλαδή για σχεδόν 7 μήνες. Το 16ο ελληνικό κοινοβούλιο αποτελούταν από τους βουλευτές οι οποίοι εξελέγησαν στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου 2015.

Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αποτελούνταν από το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ και το δεξιό Ανεξάρτητοι Έλληνες, οι οποίοι συγκρότησαν κυβέρνηση συνασπισμού με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα. Η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της ΙΣΤ΄ Κοινοβουλευτικής Περιόδου ήταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες και νομοσχέδια, τα οποία ψηφίστηκαν κατά τη διάρκεια της ΙΣΤ΄ περιόδου, αφορούν ιδίως την καταπολέμηση της φτώχειας, την επανίδρυση της ΕΡΤ και τη διοικητική μεταρρύθμιση. Η συνεχιζόμενη δημοσιονομική κρίση από το 2010, ανάγκασε την κυβέρνηση να ολοκληρώσει μια συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας για ένα τρίτο πρόγραμμα δανεισμού το καλοκαίρι του 2015. Η επικύρωση του νομοσχεδίου στο ελληνικό κοινοβούλιο προκάλεσε διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, με 28 βουλευτές να συγκροτούν τη Λαϊκή Ενότητα. Χωρίς πλειοψηφία, ο Πρωθυπουργός παραιτήθηκε. Το Κοινοβούλιο διαλύθηκε στις 28 Αυγούστου και οι πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2015.