Θωμάς Φλαγγίνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Θωμάς Φλαγγίνης
Thomas Flanginis.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1578
Κέρκυρα
Θάνατος 1648[1]
Βενετία
Εθνικότητα Έλληνες
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα ακαδημαϊκός

Ο Θωμάς Φλαγγίνης ήταν ήταν Έλληνας λόγιος και Κερκυραίος ευεργέτης της Ελληνικής κοινότητας της Βενετίας τον 17ο αιώνα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα και ήρθε στην Βενετία με υποτροφία κάποιου μοναχού από την Πάδοβα. Καταγράφηκε μεταξύ των μαθητών του Πανεπιστημίου της πόλης και διακρίθηκε για την λιτότητα του βίου του, την ταπεινότητα του ήθους του, και την δίψα του για μάθηση. Αναδείχτηκε ένας από τους πιο καλούς μαθητές. Αναγορεύτηκε διδάκτωρ του Κανονικού και του Αστικού δικαίου. Επέστρεψε στην Βενετία, και μετά τον θάνατο του προστάτη του επιδόθηκε στην άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος. Διέπρεψε ως ρήτορας, πλούτισε, και κληροδότησε την περιουσία του προς ίδρυση του Ελληνομουσείου Φλαγγίνη που ονομάστηκε έτσι προς τιμή του. Είχε μια θυγατέρα, την οποία πάντρεψε με τον Βενέδικτο Σουπεράντιο, και η οποία απέθανε άτεκνη. Χάρισε όλη του την περιουσία σε κοινωφελείς και φιλανθρωπικούς σκοπούς, για το ελληνικό νοσοκομείο του Αγίου Γεωργίου, προίκισε και νύμφεψε φτωχές Ελληνίδες και εξαγόρασε από την τουρκική δουλεία πολλούς χριστιανούς. Μετά θάνατο πρόσφερε 171.715 δουκάτα για την ίδρυση του Ελληνικού Φροντιστηρίου στην Βενετία, για να εκπαιδεύονται άπορα παιδιά των Ελλήνων ορθόδοξων χριστιανών, και προπαντός από την Κέρκυρα και από την Κύπρο.

Συγγράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι άγνωστο αν άφησε συγγράμματα, ή αν εκδόθηκαν έργα του.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Mέρτζιος, K., "Θωμάς Φλαγγίνης και ο Mικρός Eλληνομνήμων", Πραγματείαι Aκαδημίας Aθηνών, τ. Θ΄(1939), σελ. 6, 11-12, 20, 51, 67, 85, 128-139

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Faceted Application of Subject Terminology. 417848. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.