Θωμάς Σίδερης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θωμάς Σίδερης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1967
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδημοσιογράφος
Η αφίσα της ταινίας τεκμηρίωσης με τίτλο "Οδός Αγίου Πολυκάρπου".
Από την πρεμιέρα της ταινίας "Η ΘΗΛΙΑ" στο 20ό διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Ο Θωμάς Σίδερης είναι δημοσιογράφος και δημιουργός ντοκιμαντέρ.

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στη Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Ανθρωπογεωγραφία από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Αναγορεύθηκε σε διδάκτορα Ανθρωπογεωγραφίας τον Μάρτιο 2023 από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, με έδρα τη Φλόριντα των ΗΠΑ. Εργάζεται στο τομέα ενημέρωσης της ΕΡΤ και είναι δημιουργός της εκπομπής "Αφύλαχτη Διάβαση", μία σειρά ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ που μεταδίδονται από το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και τη Φωνή της Ελλάδας. Είναι δημιουργός των εκπομπών "Έλα απόψε στου Θωμά" και " Στα γήπεδα της Ιστορίας", δύο σειρές αθλητικών και κοινωνικών ντοκιμαντέρ, που μεταδίδονται από την ΕΡΑ ΣΠΟΡ.

Βραβεύτηκε τον Μάιο του 2021 με το βραβείο Torch Award από το World Affairs Council of Harrisburg και έγινε ο πρώτος μη Αμερικανός πολίτης που τιμήθηκε με το βραβείο αυτό.

Του έχει απονεμηθεί τιμητική διάκριση (2018) από το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Μπότση.

THOMAS SIDERIS - JOYCE DAVIS

Ντοκιμαντέρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ντοκιμαντέρ του έχουν προβληθεί σε κινηματογραφικές αίθουσες στην Αμερική, στην Αφρική και στην Ευρώπη. Είναι κυρίως ταινίες τεκμηρίωσης στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της μετανάστευσης, του ρατσισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης, ενώ έχει σκηνοθετήσει και τρεις στορικές: "Τα κυδώνια του αποχωρισμού", "Σαν τους γλάρους πάνω από τον Κεράτιο" και "Γράμμα από τον Πόντο" (παραγωγής ΕΡΤ).

Η ταινία "Τα Ρόδια του Ναγκόρνο Καραμπάχ" προβλήθηκαν δύο φορές στο Ερεβάν της Αρμενίας, τον Ιούλιο του 2022 στο πλαίσιο του Golden Apricot International Film Festival και τον Φεβρουάριο του 2023, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού της Αρμενίας με φορέα διοργάνωσης το Κρατικό Θέατρο της Αρμενίας. Επίσης προβλήθηκε δύο φορές στο Λος Άντζελες, στο multiplex cinema Reagal, στο downtown του LA αλλά και στο διεθνές φεστιβάλ ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κοινωνικής δικαιοσύνης. Η ταινία προβλήθηκε στην Ελλάδα την περίοδο Μάρτιος-Ιούνιος 2022 σε διανομή της New Star, ενώ προβλήθηκε σε κινηματογραφικές αίθουσες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Λαμία, Ιεράπετρα, Χαλκίδα, Χανιά κλπ).

Η ταινία "Σαν τους Γλάρους πάνω από τον Κεράτιο" προβλήθηκε την περίοδο 2021-2022 από την COSMOTE TV και σε κινηματογραφικές αίθουσες στην Αθήνα (Πολεμικό Μουσείο), στην Κωνσταντινούπολη και στο Λος Άντζελες (1η Απριλίου 2023) στο πλαίσιο του αφιερώματος "Πίστη και παράδοση" του Los Angeles Greek Film Festival. Απέσπασε συνολικά πέντε βραβεία σε κάθε κινηματογραφικά φεστιβάλ.

Ο Θωμάς Σίδερης σκηνοθέτησε δύο ταινίες στις ΗΠΑ, και οι δύο με βασικές θεματικές τον ρατσισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι ταινίες αυτές ανήκουν στον λεγόμενο "κύκλο της Αμερικής". Το ντοκιμαντέρ "LET ME BREATHE" με αφηγήτρια την Αφροαμερικάνα βραβευμένη δημοσιογράφο JOYCE DAVIS και το ντοκιμαντέρ "MARABOU", αφιερωμένο στον αγώνα των κλιματικών και οικονομικών προσφύγων από την Αϊτή να φτάσουν στα σύνορα ΗΠΑ-ΜΕΞΙΚΟΥ την περίοδο της πανδημίας. Η σκληρή πραγματικότητα των μεταναστών που κάνουν τα πάντα για να φτάσουν στη "Γη της Επαγγελίας" σαν τα πουλιά μαραμπού που διασχίζουν τον ορίζοντα. Το ντοκιμαντέρ ταξιδεύει στην Κολομβία, στο Μεξικό αλλά και στο Γκουαντάναμο υπό τους ήχους της αμερικανικής jazz band της Coca Cola, ραδιοφωνικές ηχογραφήσεις της δεκαετίας του 1950. Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο βραβευμένος με Grammy Θανάσης Αλατάς. Το ντοκιμαντέρ "MARABOU" έλαβε το β βραβείο στο φεστιβάλ I, IMMIGRANT του οργανισμού CINEMA WITHOUT BORDERS και προβλήθηκε ένα μήνα στις ΗΠΑ, ενώ επιλέχθηκε από το κινηματογραφικό φεστιβάλ υπό την αιγίδα του κρατικού Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ. Το "MARABOU" αναπτύχθγηκε ειδικά για το κινηματογραφικό φεστιβάλ της πόλης HUNTINGTON BEACH των ΗΠΑ.

Ο λεγόμενος "κύκλος του πολέμου" περιλαμβάνει τις ταινίες του "Ο ΓΑΜΟΣ ΣΤΟ ΑΦΡΙΝ" και "ΤΑ ΡΟΔΙΑ ΤΟΥ ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ"

Η ταινία "EXODUS", που αποτελεί την εκδοχή μικρού μήκους της ταινίας "ΤΑ ΡΟΔΙΑ ΤΟΥ ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ" προβλήθηκε σε κινηματογράφους στο Ναϊρόμπι της Κένυας και στην πόλη Σουλεϊμανίγια του Ιράκ.

Ο λεγόμενος "κύκλος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" περιλαμβάνει τις ταινίες "Η ΘΗΛΙΑ" και "ΤΟ ΘΟΛΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΟΥ ΜΠΑΑΣΙΜ".

Το "ΘΟΛΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΟΥ ΜΠΑΑΣΙΜ" και "Ο ΓΑΜΟΣ ΣΤΟ ΑΦΡΙΝ" γυρίστηκαν σε σενάριο του Κούρδου ποιητή, λογοτέχνη και διανοούμενου Merwan Berekat. Το "ΘΟΛΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΟΥ ΜΠΑΑΣΙΜ" μεταφράστηκε στα Ισπανικά και παίχτηκε στη Βαρκελώνη και σε άλλους τρεις κινηματογράφους της Καταλονίας.

Η ταινία "Η ΘΗΛΙΑ" προβλήθηκε σε εννιά πόλεις των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων η Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϊ, το Μπρούκλιν, η Ουάσινγκτον, το Σικάγο, το Κλήβελαντ κ.α. , τον Μάρτιο του 2019. Προβλήθηκε επίσης στο Βερολίνο και στη Λειψία, επίσης το 2019, στο πλαίσιο των αντιρατσιστικών εβδομάδων, υπό την αιγίδα της Γερμανικής κυβέρνησης. Προβλήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, τον Απρίλιο του 2019.



ΤΑ ΡΟΔΙΑ ΤΟΥ ΝΑΓΚΟΡΝΟ-ΚΑΡΑΜΠΑΧ / THE POMEGRANATES OF NAGORNO-KARABAKH, 2002 (σενάριο, έρευνα, σκηνοθεσία)

EXODUS, 2021 (σενάριο, έρευνα, σκηνοθεσία)

ΤΟ ΘΟΛΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΟΥ ΜΠΑΑΣΙΜ/THE MUDDY RIVER OF BAASIM, 2020-2022 (έρευνα, σκηνοθεσία)

LET ME BREATHE, HΠΑ, 2021 (σενάριο, έρευνα, σκηνοθεσία)

ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΓΛΑΡΟΥΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΕΡΑΤΙΟ/LIKE THE SEAGULLS OVER THE GOLDEN HORN, Ελλάδα, 2020 (σενάριο, σκηνοθεσία)

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ, Ελλάδα, 2019, παραγωγή ΕΡΤ (σενάριο/σκηνοθεσία/έρευνα)

THE NOOSE/ILMIK/DIE SCHLΙNGΕ/Η ΘΗΛΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ, 2018 (σενάριο/σκηνοθεσία)

ΣΚΙΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ, 2016, (σενάριο, έρευνα, αφήγηση)

ΟΔΟΣ ΑΓΙΟΥ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ, 2017, ΕΛΛΑΔΑ (σενάριο, σκηνοθεσία)

Βιβλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • ΤΑ ΤΡΕΝΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ, 2019
  • ΤΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ[1], εκδόσεις ΝΟΤΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ, 2018
  • ΤΟ ΜΕΣΟΦΟΡΙ ΠΟΥ ΧΟΡΕΥΕ[2], μυθιστόρημα[3], εκδόσεις ΑΠΑΡΣΙΣ, 2017
  • ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΞΕΝΟΙ, μαρτυρίες[4], εκδόσεις CMYK, 2013
  • ΤΟ ΑΠΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ[5], ιστορική έρευνα, εκδόσεις Μ. ΓΚΙΟΥΡΔΑΣ, 2010
  • ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ, ιστορική έρευνα[6], εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ, 2003
  • ΒΑΓΟΝΙΑ ΣΤΗ ΒΡΟΧΗ[7], διηγήματα, εκδόσεις ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ, 1988

Θέατρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΑΝΝΥ ΣΑΛΙΒΑΝ (μετάφραση-διασκευή), Θέατρο Άλφα, 2008-2009[8]
  • ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΠΙΡΤΟ, Life and Art Theater, 2014[9]
  • Η ΑΝΤΟΧΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ[νεκρός σύνδεσμος], Θεατρική σκηνή Altera Pars, 2015[10]

Άλλα Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Έχει τιμηθεί από τον διεθνή ανθρωπιστικό οργανισμό Άλμπερτ Σβάιτσερ[11] [1], παγκόσμιο εταίρο του ΟΗΕ, για την εκπομπή του ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ[12]" στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας[13], καθώς και για τα βιβλία του "ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΞΕΝΟΙ[14]" και "ΤΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ".
  • Ήταν υποψήφιος για το βραβείο καλύτερου Ευρωπαίου δημοσιογράφου για τα έτη 2018 και 2019 (European Journalist of the Year) του θεσμού PRIX EUROPA για το σύνολο της ερευνητικής εργασίας του και εισήλθε και τις δύο φορές στην τελική λίστα των υποψηφίων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «“Το αποτύπωμα της μνήμης”» (στα αγγλικά). Τυπολογίες - όλα γύρω από τα media. 2017-12-03. http://www.typologies.gr/to-apotypoma-tis-mnimis/. Ανακτήθηκε στις 2018-08-28. 
  2. «.:BiblioNet : Το μεσοφόρι που χόρευε / Σίδερης, Θωμάς». www.biblionet.gr. Ανακτήθηκε στις 28 Αυγούστου 2018. 
  3. Μπράτσος, Νάσος (2017-02-26). «"Το μεσοφόρι που χόρευε" στις 28 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη». ert.gr. http://www.ert.gr/eidiseis/mesofori-pou-choreve-stis-28-fevrouariou-sti-mytilini/. Ανακτήθηκε στις 2018-08-29. [νεκρός σύνδεσμος]
  4. «Οι δικοί μας ξένοι - Bizim yabancilar». http://www.avgi.gr/article/10976/1523949/oi-dikoi-mas-xenoi-bizim-yabancilar. Ανακτήθηκε στις 2018-08-28. 
  5. «.:BiblioNet : Το απουσιολόγιο του χρόνου / Σίδερης, Θωμάς». www.biblionet.gr. Ανακτήθηκε στις 28 Αυγούστου 2018. 
  6. «ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ». Βιβλιοπωλείο IANOS. Ανακτήθηκε στις 28 Αυγούστου 2018. 
  7. «ΒΑΓΟΝΙΑ ΣΤΗ ΒΡΟΧΗ». www.greekbooks.gr. Ανακτήθηκε στις 28 Αυγούστου 2018. [νεκρός σύνδεσμος]
  8. «Το Θαύμα της Άννυ Σάλιβαν | in.gr». in.gr. 2009-03-14. http://www.in.gr/2009/03/14/entertainment/to-thayma-tis-anny-saliban/. Ανακτήθηκε στις 2018-08-28. 
  9. «Το Τελευταίο Σπίρτο». http://www.avgi.gr/article/10971/4904786/to-teleutaio-spirto. Ανακτήθηκε στις 2018-08-28. 
  10. Μπράτσος, Νάσος (2015-12-01). ««Η Αντοχή των Υλικών»: Το νέο θεατρικό έργο του Θωμά Σίδερη - ert.gr». ert.gr. http://www.ert.gr/eidiseis/politismos/i-antochi-ton-ilikon-to-neo-theatriko-ergo-tou-thoma-sideri-2/. Ανακτήθηκε στις 2018-08-28. [νεκρός σύνδεσμος]
  11. «Albert Schweitzer Haus: Albert Schweitzer Haus». www.albert-schweitzer-haus.at (στα Γερμανικά). Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2018. 
  12. «ViewMaster». ViewMaster. Ανακτήθηκε στις 28 Αυγούστου 2018. [νεκρός σύνδεσμος]
  13. ««Αφύλαχτη Διάβαση» Archives - ert.gr». ert.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Σεπτεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 28 Αυγούστου 2018. 
  14. Μπράτσος, Νάσος (2016-01-30). «"Οι δικοί μας ξένοι" - Βϊzϊm Yabancilar: Το Σάββατo 30/1 στις «7 Στροφές» - ert.gr». ert.gr. http://www.ert.gr/eidiseis/politismos/oi-diki-mas-xeni-vizim-yabancilar-to-savvato-301-stis-7-strofes/. Ανακτήθηκε στις 2018-08-28. [νεκρός σύνδεσμος]