Θωμάς Α΄ ντ'Ωτρεμενκούρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Θωμάς Α΄ ντ' Ωτρεμενκούρ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 12ος αιώνας
Θάνατος 1212
Οικογένεια
Τέκνα Θωμάς Β΄ ντ' Ωτρεμενκούρ

Ο Θωμάς ντ' Ωτρεμενκούρ (Γαλλικά: Thomas d'Autremencourt), συχνά αλλά λανθασμένα αναφερόμενος ως ντε Στρομονκούρ (de Stromoncourt), ήταν ο πρώτος Αυθέντης των Σαλώνων (σύγχρονη Άμφισσα) στην Κεντρική Ελλάδα. Ήταν ένας από τους ιππότες της Δ΄ Σταυροφορίας από το Ωτρεμενκούρ (Autremencourt) της Γαλλικής Πικαρδίας. Όταν ο Βονιφάτιος ο Μομφερατικός κατέκτησε τη κεντρική Ελλάδα το 1204, το 1205 του δόθηκε στην περιοχή των Σαλώνων φέουδο μαζί με την ομώνυμη κωμόπολη.

Ο Θωμάς συνέχισε την κατάκτηση εδαφών στη Φωκίδα και το φέουδό του περιλάμβανε σχεδόν όλο τον σημερινό Νομό Φωκίδος και ήταν υποτελής του Πρίγκιπα της Αχαΐας. Το 1210, προσπάθησε να επεκτείνει το φέουδό του προς τα δυτικά και επιτέθηκε στο λιμάνι του Γαλαξειδίου. Οι κάτοικοί του τότε ζήτησαν τη βοήθεια του Δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Α΄ Κομνηνός Δούκας, ο οποίος έσπευσε να τους βοηθήσει. Ο στρατός του Δεσποτάτου επιτέθηκε και κατέλαβε τα Σάλωνα, με τον Θωμά να σκοτώνεται στην μάχη που έγινε το 1212. Ωστόσο ο γιος του Θωμάς Β΄ μετά από τρία χρόνια, το 1215, ανακατέλαβε τα Σάλωνα από το Δεσποτάτο της Ηπείρου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Liddell, Robert (1965), Mainland Greece, Longmans, σελ. 64–65 
  • Longnon, Jean (1949), L'empire latin de Constantinople et la principauté de Morée, Paris: Payot, σελ. 76, 120 
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Thomas I d'Autremencourt της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).