Θρησκεία στο Μπρουνέι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Το Τζαμί Σουλτάν Ομάρ Αλί Σαϊφουντίν την νύχτα. 

Μεταξύ των θρησκειών στο Μπρουνέι, το Σουνιτικό Ισλάμ είναι η κυρίαρχη θρησκεία. Το 67% του πληθυσμού είναι Μουσουλμάνοι.[1] Ωστόσο, οι άλλες θρησκείες έχουν επίσης μια σημαντική θέση στη χώρα. Το 13% του πληθυσμού του Μπρουνέι είναι Βουδιστές και ένα άλλο 10% είναι Χριστιανοί. Το υπόλοιπο 10% είναι πιστεύουν σε διάφορες θρησκείες, συμπεριλαμβανομένων αυτοχθόνων θρησκειών.

Το ισλάμ είναι η κρατική θρησκεία του Μπρουνέι, αλλά η ελευθερία της θρησκείας είναι εγγυημένη.[2] Το δικαίωμα της εξάσκησης των κατοίκων δίνεται μια πληθώρα από θρησκείες. Επιπλέον, ορισμένες μη Ισλαμικές γιορτές, όπως τα Χριστούγεννα, αναγνωρίζονται. Ωστόσο, τα δικαιώματα αυτά είναι περιορισμένα: η θρησκευτική εκπαίδευση ελέγχεται, ακόμη και στα ιδιωτικά σχολεία, όπου κάθε μη Ισλαμικό θρησκευτικό υλικό που διανέμεται υπόκεινται σε κατάσχεση.

Το κρατικό μαντχάμπ του Ισλάμ είναι η σχολή σάφι της νομολογίας του Σουνιτικό Ισλάμ.[3] Οι περισσότεροι μουσουλμάνοι στο Μπρουνέι είναι εγγεγραμμένοι στην σχολή σάφι, η οποία είναι μιαμια σημαντική πηγή δικαίου για τη χώρα. Ωστόσο, με άδεια από τον Σουλτάνο, οι νομοθέτες μπορούν επίσης να συμβουλεύονται άλλες τρεις Σουνιτικές σχολές του φικ.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Brunei». The World Factbook. Central Intelligence Agency. Ανακτήθηκε στις 8 Μαΐου 2011. 
  2. «Brunei». Background Notes. United States State Department. Ανακτήθηκε στις 8 Μαΐου 2011. 
  3. «Brunei». emory.edu. Emory. Ανακτήθηκε στις 11 Μαΐου 2011.