Θορ (κόμικς)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Θορ (αγγλικά: Thor) έχει εμφανιστεί ως χαρακτήρας σε ποικίλα κόμικς όλα αυτά τα χρόνια. Παρουσιαζόταν σε σειρές από ένα φάσμα των εκδοτών.

Κόμικς της Μάρβελ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

O Θορ (συχνά με το όνομα ο Ισχυρός Θορ) είναι ένας υπερήρωας των κόμικ της Μάρβελ βασισμένος στον θεό του κεραυνού της Νορμανδικής μυθολογίας Θωρ. Ο υπερήρωας δημιουργήθηκε από τον συντάκτη Σταν Λι και τον σχεδιαστή Τζακ Κίρμπι που συν-απεικονίζεται, και τον σεναριογράφο Λάρι Λίμπερ. Ο Θορ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Ταξίδι μέσα στο Μυστήριο #83 (Αύγουστος 1962).

Σε μια αποστολή του πατέρα του Όντιν, ο Θορ ενεργεί ως υπερήρωας καθώς διατηρεί το μυστικό της ταυτότητας του Δρ. Ντόναλντ Μπλέικ έναν Αμερικανό φυσικό με ένα εν μέρει ανάπηρο πόδι. Ο Μπλέικ μπορούσε να μεταμορφωθεί χτυπώντας το μπαστούνι του στο έδαφος. Το μπαστούνι γίνεται το μαγικό σφυρί Mjolnir και ο Μπλέικ μεταμορφώνεται σε Θορ.

Ο Θορ, ένα ιδρυτικό μέλος της ομάδας υπερηρώων με όνομα Εκδικητές, συχνά μάχεται με τον σατανικό υιοθετημένο αδερφό του Λόκι, έναν χαρακτήρα της Μάρβελ βασισμένο στον Νορμανδό Θεό της κατεργαριάς Λόκι. Είναι ανάμεσα στους πιο δυνατούς υπερήρωες της Μάρβελ. Πολλοί επαναλαμβανόμενοι χαρακτήρες στις ιστορίες του είναι βασισμένες στη Νορμανδική Μυθολογία. Εκτός από τον κύριο αυτό υπερήρωα, η Μάρβελ χαρακτηρίζει έναν αριθμό των χαρακτήρων βασισμένων σε αυτόν.

Ο Κρις Χέμσγουορθ απεικονίζει τον Θορ σε ταινίες μαζί με το κινηματογραφικό σύμπαν των Στούντιο της Μάρβελ. Ο Χέμσγουορθ υποδύθηκε τον Θορ στην ταινία του 2011 Thor. Επίσης υποδύθηκε τον ίδιο ρόλο στην ταινία του 2012 Οι Εκδικητές καθώς και στη ταινία Thor 2,ενώ θα επιστρέψει ξανά στην ταινία The Avengers: Age of Ultron.

Κόμικς της DC[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Θορ εμφανίζεται εν συντομία στις σειρές του Νάιλ Γκάιμαν με τίτλο Σάντμαν. Στις "Εποχές της Καταχνιάς" ο Θορ, ο Όντιν και ο Λοκι προσπαθούν (και αποτυχαίνουν) να πάρουν το κλειδί της Κόλασης. Στις "Εποχές της Καταχνιάς" ο Θορ απεικονίζεται ως μεθυσμένος και έκφυλος.Αυτή η απεικόνιση του Θορ διαμάχεται με τα Κόμικ της Μάρβελ όπου ο Θορ απεικονίζεται ως ευγενής και σοβαρός. Αργότερα στο "Kindly Ones" βοηθάει τον Όντιν να φέρει πίσω τον Λόκι (αφού εκείνος το έσκασε προκαλώντας χάος).

Κόμικς της Κομίκο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Θορ είναι επίσης φανταστικός χαρακτήρας στα κόμικς της Κομίκο στη σειρά Ελεμένταλς. Δημιουργήθηκε από τον Μπιλ Ούιλινγκχαμ και πρωτοεμφανίστηκε στο Ελεμένταλς #23 (τόμος 1).

Ομάδα του Γουίλι Βάντερστιν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φλαμανδός καλλιτέχνης κόμικ Γουίλι Βάντερστιν άρχισε τρεις σειρές στις οποίες χαρακτηριζόταν ο Θορ. Η πρώτη δημοσιευμένη εφημερίδα του με τις σειρές κόμικ (όταν στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο σταμάτησε η εισαγωγή των ΗΠΑ το 1941) ήταν η Τορ ντε Χόλμπεβονερ που αφορούσε έναν άνθρωπο των σπηλαίων με όνομα Τορ. Παίρνοντας υπόψη πως η λέξη Τορ είναι ή ολλανδική λέξη για το σκαθάρι, στα ολλανδικά η διαφορά μεταξύ Τ και Θ ακούγεται δύσκολα πως ένας άνθρωπος ζούσε πριν την εφεύρεση της ορθογραφίας, δεν είναι θαύμα πως αυτός ο άνθρωπος των σπηλαίων επέστρεψε (κατά τη διάρκεια του πολέμου) με το όνομα του αλλαγμένο σε Θορ.

Οι σειρές της Ντε Ρόντε Ρίντερ, η ύπαρξη του θεού του κεραυνού Θορ παρουσιάζονται στο τεύχος #45 (Το Σφυρί του Θορ, 1970) και ο Θεός του κεραυνού έχει ρόλο στο τεύχος #63 (Η Βαλκυρία, 1974), στην οποία ο Ρόντε/Κόκκινος Ιππότης επιλέχθηκε από τον Όντιν για να ολοκληρώσει μια αποστολή που οι θεοί δεν μπορούν χωρίς να προκαλέσει τον Ράγκναροκ. Και τα 2 κόμικς ήταν από τον Κάρελ Μπίντελου. Σε αντίθεση με τον Θορ της Μάρβελ, ο Θορ του Μπίντελου είναι περισσότερο ή λιγότερο παιδί της πόλης, με τεράστιες δυνάμεις αλλά δεσμευμένος από την ευθύνη (αποφυγή του Ράγκναροκ). Το σφυρί του Θορ ήταν ένα όπλο που και οι θνητοί θα μπορούσαν να το κουβαλήσουν και να το χρησιμοποιήσουν αλλά ήταν πολύ δυνατό για να το ελέγξουν.

Στις πιο δημοφιλείς σειρές οι οποίες άρχισαν από τον Βάντερστιν, με όνομα Σούσκε εν Ουίσκε (Σπάικ και Σούζι), ο Θορ χαρακτηρίζεται πρώτη φορά στο τεύχος 158# σε μια ιστορία του Πωλ Γκέερτς. Ο Θορ σε αυτή την έκδοση είναι ένας σκληρός με γκρι μούσι θεός και λίγο φαλακρός ρίχνοντας κεραυνούς και βροντές με το σφυρί του χωρίς να το πετάει. (Ο Όντιν σε αυτήν την ιστορία δείχνει νέος και γενειοφόρος κοκκινομάλης). Σαν τον Θορ του Μπίντελου αυτός ο Θορ είναι ντυμένος με δέρματα ζώων, και αυτό φαίνεται σαν αναφορά στον άνθρωπο των σπηλαίων.

Ο Θορ της Βαλχάλλα από τον Μάντσεν (Δανός)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτός είναι ο Θορ της ευρωπαϊκής "κωμικής περιπέτειας" του Αστερίξ, Λούκι Λουκ κ.α με τη διαφορά ότι αυτές οι σειρές χρησιμοποιούν ως πηγαίο υλικό την ιστορία, ο Πίτερ Μάντσεν χρησιμοποιεί τη μυθολογία για τις σειρές με τίτλο Βαλχάλλα (1978) με την ίδια ελευθερία να δημιουργεί αστεία για την τρέχουσα πραγματικότητα ή άλλους μυθιστορηματικούς τρόπους, ακολουθώντας τις πιο πολλές φορές τους Έντας.

Ο Θορ είναι ένας από τους κύριους ήρωες των σειρών και μπορεί να φανεί ως κεντρικός χαρακτήρας.

Ο Θορ είναι εδώ πιο σωστά χαρακτηρισμένος σαν τίμιος, κοκκινογένης μυώδης,δυνατός θεός, με λίγες έξτρα ανθρώπινες αδυναμίες για να διατηρήσουν το κόμικ αστείο. Οι δηλώσεις για το γεγονός ότι μπορεί να ήταν παχύς είναι ψευδείς, αλλά μπορεί να είναι βασισμένες στην μεταμφίεση του στο τεύχος #3 ως Βόλσταγκ παραφράζοντας έτσι τους Ασκγκαρντιανούς της Μάρβελ.

Ο Θρούντ και ο Μόντι είναι τα πρωτότοκα παιδιά του (στο τεύχος #2), και η μητέρα τους είναι η Σιφ (έγκυος από την αρχή των σειρών). Ο Μάγκνι έχει την μητέρα την Τζάρνσαξα και εμφανίζεται στο τεύχος #9.

Άλλες χρήσεις του Θορ στα κόμικς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλλες χρήσεις του Θορ στα κόμικς συμπεριλαμβάνουν:

  • Στα τεύχη 1-5 της ανθολογίας της Χρυσής Εποχής στα Περίεργα Κόμικς, ένας επιστήμονας στον οποίο δόθηκαν οι δυνάμεις του θεού του Κεραυνού από χτύπημα κεραυνού είναι ενεργό όσο ο Θορ ενώ στα τεύχη 6-8 οι περιπέτειες του Δυναμίτη Θορ είχαν εμφανισθεί. Ο Θορ αποφασίζει να του δώσει δυνάμεις θνητού. Ο Γκραντ Φάρελ σκέφτεται την αυτοκτονία όταν το κορίτσι πήγαινε με άλλον. Ο Θορ εμφανίζεται και πηγαίνει τον Γκραντ στη Βαλχάλλα. Ο Γκράντ βλέπει την Γκλέντα με κατασκόπους και δεν τον πιστεύει. Την έσυραν σε ένα αυτοκίνητο και έπειτα σε ένα αεροπλάνο για την Βόρεια Αμερική. Φιμώνεται και έπειτα βρίσκει τους φίλους της να την απαγάγουν. Ο Θορ πιλοτάρει το αεροπλάνο και την απελευθερώνει. Επιστρέφει πίσω αλλά δύο άνθρωποι τον αναγνωρίζουν και τον δένουν στο ορυχείο. Ακούει το σχέδιο τους για να ανατινάξουν το ορυχείο. Η Γκλέντα προσπαθεί να προειδοποιήσει τους Αντουριανούς αλλά ένας κατάσκοπος τους ρίχνει στο ορυχείο. Το ορυχείο ανατινάσσεται, και ο Θορ πιάνει τους άνδρες. Ελευθερώνει την Γκλέντα και σταματάει τους κατασκόπους οι οποίοι χτυπιούνται και συντρίβονται από τα δικά τους αντιαεροπορικά βλήματα. Ο Θορ παίρνει την Γκλέντα σπίτι, και ο Θορ πηγαίνει την Γκλέντα σπίτι και ο Θορ λέει πως έχει κερδισμένο όνομα και σφυρί.
  • Ο Θορ μαζί με τους άλλους Νορμανδούς θεούς εμφανίζεται στο κόμικ του Ντέιβιντ Μπρέιν με τίτλο οι Ζωοφάγοι.
  • Θôρρ-Σβέρντ: Στο Σφυρί του Θορ στα τεύχη #1-3 δημοσιευμένο το 1987 από τις Δημιουργίες του Βίνσεντ, άρχισαν να αφηγούνται την ιστορία της επίδρασης των θεών στους πρώτους Ινδοευρωπαϊκούς ανθρώπους. Προτάθηκε πως ίσως αντίθετα με την κανονική μυθολογία οι γίγαντες ήταν καλοί τύποι και οι θεοί ήταν οι κακοί.
  • Ένας κακός Θορ εμφανίστηκε στο βιβλίο κόμικ του Ρομπ Λίφελντ με τίτλο Youngblood.
  • Στο κόμικ του Τζόνι Χαρτ της BC χαρακτηρίζεται ένας άνθρωπος των σπηλαίων με όνομα Θορ.
  • Στην έκδοση των Ποιοτικών Κόμικ ο Μάνχαντερ είχε ένα σκύλο με όνομα Θορ που τον βοήθησε.
  • Ο Άγριος Δράκος του Έρικ Λάρσεν είχε τη δικιά του έκδοση του Θορ,ένας κοκκινογένης κακός θεός του κεραυνού
  • Το Ελ Καζαντόιρ ντε Αβεντσούρας από την Αργεντινή συμπεριλάμβανε στα τεύχη 32-34 μια νέα έκδοση του Ράγκναροκ με τον Καζάντορ στη μέση.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Thor (comics) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).