Θοβέλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θοβέλ
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΙάφεθ[1]
ΑδέλφιαΓαμέρ
Θείρας
Ιωύαν
Μαδαί
Μαγώγ
Μοσόχ

O Θοβέλ είναι πρόσωπο της Βίβλου, πέμπτος γιος του μικρότερου γιου του Νώε, Ιάφεθ του γενάρχη των Ευρωπαίων, σύμφωνα με τον Ιουδαίο ιστορικό του 1ου αιώνα Φλάβιο Ιώσηπο, γενάρχης των Ιβήρων. Η μετάφραση του Ιώσηπου ερμηνεύτηκε αρχικά ότι αφορούσε τους Ίβηρες του Καυκάσου αλλά ιστορικοί αργότερα όπως ο Ιππόλυτος της Ρώμης, τον 3ο αιώνα επέκτειναν τον όρο Ίβηρες απόγονοι του Θοβέλ στους Ισπανούς και τους Ιταλούς. Σύμφωνα με τον Καταλανικό θρύλο ο Θοβέλ απέπλευσε από τη Γιάφφα με την οικογένεια του για τον ποταμό Φρανκόλι στην Ισπανική Καταλονία το 2157 π.Χ. όπου ίδρυσε πόλη την οποία ονόμασε χάρη του γιου του Ταρράχο Ταραγκόνα. Ο Θοβέλ βασίλευσε 155 χρόνια πέθανε ενώ ετοιμαζόταν να εποικίσει τη Μαυριτανία τον διαδέχθηκε ο γιος του Ίβηρας άλλες παραδόσεις τον έχουν οικιστή της Ραβένας στην Ιταλία, του Σετούμπαλ στην Πορτογαλία και του Τολέδο στην Ισπανία. Ο βασιλιάς της Καστίλης Αλφόνσος Ι΄ της Καστίληςς έγραψε ότι εγκαταστάθηκε στα Πυρηναία, αναφέρεται ότι μοίρασε το βασίλειο του στους 3 γιους του :

  • Ο μεγαλύτερος Ταρράχο κληρονόμησε την Αραγωνία
  • Ο μεσαίος Τοφαίλ τις δυτικές ακτές του Ατλαντικού στη σημερινή Πορτογαλία
  • Ο νεώτερος Ίβηρας τις νότιες ακτές της Μεσογείου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ivane Javakhishvili. "Historical-Ethnological problems of Georgia, the Caucasus and the Near East" (a monograph), Tbilisi, 1950, pp. 130–135 (in Georgian)
  • Giorgi Melikishvili. "About the history of ancient Georgia" (a monograph), Tbilisi, 1959, pp. 9, 13, 14, 18, 72–78, 108–110, 121, 175, 226, 227, 253 (in Russian)
  • Guram Kvirkvelia. "Foreign scientists about the metallurgy of the ancient Georgian tribes" (a monograph), Tbilisi, 1976, pp. 3–90 (in Georgian, Russian summary).