Θιβετιανό Μαστίφ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Θιβετιανό Μαστίφ [1] είναι μεγαλόσωμη θιβετιανή φυλή σκύλου ( Θιβετιανά: དོ་ཁྱི, κινέζικα:藏獒) στην οικογένεια των μαστίφ. Προέρχεται από τους νομάδες του Θιβέτ, της Κίνας, του Πακιστάν, της Ινδίας, της Μογγολίας και του Νεπάλ. Χρησιμοποιείται από τις τοπικές φυλές Θιβετιανών για την προστασία των προβάτων από λύκους, λεοπαρδάλεις, αρκούδες και τίγρεις. [2] [3] [4]

Θιβετιανό μαστίφ

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Οικογένεια: Κύνιδες

Ονόματα και ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το θιβετιανό μαστίφ, γνωστό ως Ντρογκ-Χι (འབྲོག་ ཁྱི) στα θιβετιανά, σημαίνει "νομαδικός σκύλος" [2] ("σκύλος που μπορεί να είναι δεμένος") που αντανακλά τη χρήση του σε κοπάδια, σκηνές, χωριά, μοναστήρια και παλάτια. Στις κατασκηνώσεις νομάδων και στα χωριά, το Ντρογκ-Χι έχει την παραδοσιακή άδεια να τρέχει χαλαρά το βράδυ. Αυτό το σκυλί είναι γνωστό για την πίστη του, έχει χρησιμοποιηθεί ως νομαδικό σκυλί για χιλιάδες χρόνια. [5]

Ο τύπος του φρουρού από τον οποίο προέρχεται η σύγχρονη φυλή του θιβετιανού μαστίφ ήταν γνωστή σε όλο τον αρχαίο κόσμο με πολλά ονόματα. Το Μπότε Κουκούρ σημαίνει στα νεπαλικά θιβετιανός σκύλος. Το κινέζικο όνομα για τη φυλή είναι 藏獒 (Κινέζικα: Zàng áo , Καντονέζικα: Tzong ngou), που σημαίνει "Θιβετιανό σκυλί μαστίφ". Στη Μογγολία, ένας παρόμοιος τύπος σκυλιού ονομάζεται μπανχάρ, αλλά αυτό το σκυλί είναι γενετικά διακριτό και πιο αρχαίο.

Θιβετιανό μαστίφ από την Ουκρανία

Αν και οι Ευρωπαίοι ονόμασαν την συγκεκριμένη φυλή ως "Θιβετιανό Μαστίφ", ο όρος αυτός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αφού το Θιβετιανό Μαστίφ δεν ανήκει στην κατηγορία των σκυλιών Μαστίφ. Ο όρος "μαστίφ" χρησιμοποιήθηκε από τους Ευρωπαίους που ήρθαν για πρώτη φορά στο Θιβέτ, επειδή με αυτόν τον όρο συνήθιζαν να αναφέρονται για όλες σχεδόν τις μεγάλες φυλές σκύλων στη Δύση. Οι πρώτοι Δυτικοί επισκέπτες στο Θιβέτ ονόμασαν λανθασμένα μερικές από τις φυλές του: Το «Θιβετανό τεριέ» δεν είναι τεριέ και το «Θιβετιανό σπάνιελ» δεν είναι σπανιέλ. Ένα καλύτερο όνομα για το σκυλί μπορεί να είναι το θιβετιανός ορεινός σκύλος, ή, για να συμπεριλάβει τη φυλή σε όλη της την έκταση, το ιμαλαϊκός ορεινός σκύλος[3].

Γκαλερί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δέκα βραβευμένες σειρές σκυλιών, θιβετιανό μαστίγιο. Τέχνη που απεικονίζει ένα θιβετιανό μαστίγιο από τη δυναστεία Qing .

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The Tibetan & Himalayan Library». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Σεπτεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2019. 
  2. 2,0 2,1 Palika, Liz (2007). The Howell Book of Dogs: The Definitive Reference to 300 Breeds and Varieties. John Wiley & Sons. σελ. 374. ISBN 978-0-470-17585-9. 
  3. 3,0 3,1 Messerchmidt, Don (2010). Discovering the Big Dogs of Tibet and the Himalayas: A Personal Journey. 
  4. Tibetan Dogs – A Complete Anthology of the Breeds. Vintage Dog Books. 18 Νοεμβρίου 2010. ISBN 1-4455-2671-9. 
  5. «Tibetan Mastiffs: The Tibetans' Best Friends». Tibet Travel and Tours - Tibet Vista (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2019. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]