Θησαυρός των Ακανθίων (Δελφοί)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θησαυρός των Ακανθίων (Δελφοί)
Γενικές πληροφορίες
Είδοςκτίριο σε μορφή ναού
ΤοποθεσίαΔελφοί
ΧώραΕλλάδα
Λειτουργία422 ΠΚΕ
Χρήσημικρός ναός, που στέγαζε τα αναθήματα των Ακανθίων στο θεό Απόλλωνα
ΙδιοκτήτηςΑρχαιολογικό Μουσείο Δελφών
Ιστότοπος
Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών

Ο Θησαυρός των Ακανθίων ήταν οικοδόμημα αφιερωμένο από την πόλη Άκανθο της Χαλκιδικής, η οποία στη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου συμμάχησε με τη Σπάρτη εναντίον των Αθηναίων.

Περιγραφή του Πλουτάρχου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To 424 π.Χ., μεσούντος του Πελοποννησιακού Πολέμου, ο Σπαρτιάτης βασιλιάς Βρασίδας κατόρθωσε να πείσει την Άκανθο, σύμμαχο ως τότε της Αθήνας στη Χαλκιδική, να αποστατήσει από τη συμμαχία. Στη συνέχεια οι Ακάνθιοι συντάχθηκαν με τον Βρασίδα και πολέμησαν εναντίον των Αθηναίων [1]. Από τα λάφυρα των μαχών ανήγειραν έναν θησαυρό στο τέμενος του Απόλλωνα στους Δελφούς, που μνημόνευε την κοινή αυτή νίκη και την ανέγερση του θησαυρού. Ο Πλούταρχος παραθέτει τη σχετική επιγραφή στο "Βίο του Λυσάνδρου": "Βρασίδας καὶ Ἀκάνθιοι ἀπ' Ἀθηναίων" [2]. Η αναγραφή του ονόματος του Βρασίδα αποτελούσε εξαιρετική τιμή, εάν αυτός βρισκόταν ακόμη εν ζωή όταν αφιερώθηκε ο θησαυρός [3].Στην κλασική περίοδο δεν συνηθιζόταν να αναγράφεται το όνομα ηγετών σε αφιερώματα τέτοιου τύπου, που αποτελούσαν επιπλέον συλλογικές προσφορές στον θεό. Έχει διατυπωθεί η άποψη λοιπόν ότι ο θησαυρός των Ακανθίων οικοδομήθηκε μετά τον θάνατο του Βρασίδα το 422 π.Χ. Ωστόσο υπάρχουν και οι αντίθετες απόψεις, που υποστηρίζουν ότι η αναγραφή του ονόματος ήταν ενδεικτική πως ο Βρασίδας θα ήταν ακόμη στη ζωή.

Ο ανδριάντας του Λυσάνδρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι ο ανδριάντας που έστεκε εντός του θησαυρού ήταν του βασιλιά Λύσανδρου, παρά το γεγονός ότι πολλοί πίστευαν ότι απεικόνιζε τον Βρασίδα. Ο Παυσανίας αναφέρει πως στο θησαυρό των Ακανθίων έστεκε μια χρυσελεφάντινη τριήρις, δωρισμένη από τον Κύρο το Νεότερο, βασιλιά των Περσών. Πίσω από τον θησαυρό των Ακανθίων στα ρωμαϊκά χρόνια ανοίχθηκε μια πύλη στον ιερό περίβολο, η οποία οδηγούσε στη λεγόμενη "οικία των περιστυλίων" που χρονολογείται στον 1ο αιώνα μ.Χ.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Θουκυδίδης, 4.84-88
  2. Πλούταρχος, Βίοι Παράλληλοι, Λύσανδρος, 1.1
  3. Currie, B., Pindar and the Cult of Heroes, Oxford 2005

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Bommelaer, J.-F., Laroche, D., Guide de Delphes. Le site, Paris 1991: 161-162,
  • Currie, B., Pindar and the Cult of Heroes, Oxford 2005.