Θηρεσία, κόμισσα της Πορτογαλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Θηρεσία, κόμισσα της Πορτογαλίας
Theresa of Portugal (1080-1130) mini.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1080 (περίπου)
Póvoa de Lanhoso
Θάνατος 11  Νοεμβρίου 1130
Γαλικία
Τόπος ταφής Braga Cathedral
Υπηκοότητα Βασίλειο της Λεόν
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
Οικογένεια
Σύζυγος Ερρίκος, κόμης της Πορτογαλίας
Σύντροφος Fernando Pérez de Traba
Τέκνα Αλφόνσος Α΄ της Πορτογαλίας
Urraca Henriques, infanta de Portugal
Teresa Fernández de Traba
Sancha Henriques
Γονείς Alfonso VI of León and Castile και Jimena Muñoz
Αδέλφια Sancho Alfónsez
Ελβίρα της Καστίλης, κόμισσα της Τουλούζης
Ελβίρα της Καστίλης
Urraca of León
Οικογένεια Οίκος των Χιμένεθ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Θηρεσία της Λεόν (Teresa de Leão, 108011 Νοεμβρίου 1130) ήταν κόμισσα της Πορτογαλίας, νόθα θυγατέρα του βασιλιά Αλφόνσου ΣΤ' της Καστίλης και Λεόν.

Σε ηλικία 14 ετών ο πατέρας της την πάντρεψε με έναν Γάλλο ευγενή, τον Ερρίκο της Βουργουνδίας, μικρότερο αδελφό του κόμητος της Βουργουνδίας και μικρανεψιό του βασιλιά της Γαλλίας, απευθείας σε αρσενική γενεαλογική γραμμή με τον Οίκο των Καπέτων. Ο Ερρίκος είχε υποσχεθεί στον πεθερό του στρατιωτική υποστήριξη στον αγώνα κατά των μουσουλμάνων και σαν αντάλλαγμα του δόθηκε (1096) η κομητεία της Πορτογαλίας, που ανήκε στον δολοφονημένο αδελφό του βασιλιά της Λεόν Γκαρσία Β’.

Αρχικά ο Ερρίκος ήταν υποτελής του πεθερού του, αλλά όταν ο Αλφόνσος ΣΤ’ πέθανε (1109), άφησε με διαθήκη τα πάντα στην κόρη του, Ουρράκα. Αυτό εξόργισε τον Ερρίκο, που προετοίμαζε στρατιωτική εκστρατεία κατά της Λεόν, αλλά δεν πρόλαβε να την πραγματοποιήσει και λόγω του θανάτου του (1112) η Θηρεσία ανέλαβε την διακυβέρνηση της κομητείας. Μετά την νίκη της κατά των μουσουλμάνων και την υπεράσπιση της Κοΐμπρα απεκλήθη από τον πάπα Πασχάλη Β’ βασίλισσα και εκλεκτή του Θεού.

Από το 1116 ως το 1120 βρισκόταν σε διαμάχη με την αδελφή της, Ουρράκα, έχοντας σαν σύμμαχο τον κόμη της Τράβας, αλλά τελικά με συνθήκη που έκλεισε με την επέμβαση των επισκόπων της Κομποστέλλα και Μπράγκα η Θηρεσία κράτησε την αρχική κομητεία που της είχε δοθεί από τον πατέρα της. Τελικά ανατράπηκε από τον γιο της, Αλφόνσο (1128), και εξορίστηκε στην Γαλικία, όπου ίδρυσε το μοναστήρι του Τόξας Άλτας με πιστούς της όπως ο κόμης της Τράβας.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Theresa, Countess of Portugal της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).