Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θηκόγραμμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το θηκόγραμμα είναι ένας γραφικός τρόπος παρουσίασης πέντε περιληπτικών μέτρων μιας κατανομής ομαδοποιημένων δεδομένων, με συνδυασμό των οποίων είναι δυνατή η άντληση περισσότερων πληροφοριών από αυτήν που περιέχεται στα πέντε αυτά μέτρα.[1]

Πρόκειται για ένα χρήσιμο διάγραμμα, ειδικά όσον αφορά τη σύγκριση συνεχών κατανομών σε διαφορετικούς πληθυσμούς (π.χ. το εισόδημα μεταξύ ανδρών -γυναικών). Για τη κατασκευή του δημιουργείται ένα ορθογώνιο πλαίσιο με βάσεις το πρώτο και το τρίτο τεταρτημόριο. Ενδιάμεσα τοποθετείται η διάμεσος (το 2ο τεταρτημόριο). Από τα μέσα των βάσεων αναπτύσσονται γραμμές οι οποίες συνδέουν τις οριακές τιμές της μεταβλητής. Ο υπολογισμός των οριακών τιμών γίνεται βάσει ενός μαθηματικού τύπου που δε θα αναφερθεί. Απλώς επισημαίνουμε ότι καλύπτει αρκετή απόσταση προς τις δύο πλευρές των δεδομένων. Αν υπάρχουν και άλλες τιμές εκτός των οριακών τιμών, αυτές δηλώνονται επιπλέον, συνήθως με αστερίσκους ή κουκκίδες.

  1. «Στατιστική Γ Λυκείου». Ψηφιακό Σχολείο, ebooks.edu.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Μαΐου 2015. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2014.