Θεόγνωστος (θεολόγος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θεόγνωστος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση210 (περίπου)
Αλεξάνδρεια
Θάνατος270 ή 282
Ηλιούπολις
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταθεολόγος
ιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαεπίσκοπος

Ο Θεόγνωστος ήταν Αλεξανδρινός θεολόγος, συγγραφέας και δάσκαλος στην Κατηχητική σχολή της Αλέξανδρειας. Έζησε τον 3ο αιώνα μ.Χ.

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για τη ζωή του Θεόγνωστου δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες, εκτός από τη μνεία του Αθανασίου πως είχε διατελέσει καθηγητής στην Κατηχητική σχολή της Αλέξανδρειας και του Φίλιππος Σιδήτης,ο οποίος μας πληροφορεί πως ήταν διευθυντής της, και χρονικά αυτό πρέπει να τοποθετηθεί από το 264 μέχρι το 381.

Συγγραφικό έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μέγας Φώτιος μας πληροφορεί πως είναι συγγραφέας των Υποτυπώσεων, ενός δογματικοερμηνευτικού έργου. Χωρίζεται σε επτά μέρη-βιβλία τα οποία καλύπτουν διδασκαλίες της Εκκλησίας, περί α)του Πατέρα-Δημιουργού, β)του Υιού γ)του Αγίου Πνεύματος δ)αγγελολογία-δαιμονολογία ε)και στ)την ενανθρώπηση-σε δύο μέρη και ζ)τη δημιουργία. Ο Φώτιος επαινεί για τις λογοτεχνικές αρετές του, όμως στέκεται και στα μειονεκτήματά του, που αφορούν το δογματικό περιεχόμενό του και συγκεκριμένα την τριαδολογία και αγγελολογία που διατυπώνει. Ειδικότερα παρουσιάζει τον ΄΄Υιό΄΄ ως ΄΄δημιούργημα΄΄στο δεύτερο βιβλίο των Υποτυπώσεων όμως στο τελευταίο, αναιρεί την προηγούμενη θέση του. Ο Φώτιος εξηγεί αυτήν την άποψη του Θεόγνωστου ως προϊόν της προσπάθειάς του να γίνει κατανοητός στους ακροατές του. Πάντως απηχεί σίγουρα απόψεις ανάλογες του Ωριγένη[1] ή «δεν είχε τέλεια επίγνωση της προβληματολογίας» της εποχής του.[2] Η διαφορετική άποψη του όπως αυτή διατυπώνεται στο τελευταίο βιβλίο του έργου του ίσως είναι αναθεώρηση των προηγούμενων απόψεών του αν δεν είναι νοθεία μεταγενέστερη.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Παναγιώτης Χρήστου, Ελληνική Πατρολογία, τομ. Β. εκδ. Κυρομάνος, Θεσσαλονίκη, 2005, σελ.913
  2. Στυλιανός Παπαδόπουλος, Πατρολογία τομ. Α' ,εκδ. Παρουσία, Αθήνα, 1997, σελ.466
  3. Παναγιώτης Χρήστου, όπ,π.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Παναγιώτης Χρήστου, Ελληνική Πατρολογία, τομ. Β. εκδ. Κυρομάνος, Θεσσαλονίκη, 2005, σελ.912-914
  • Στυλιανός Παπαδόπουλος, Πατρολογία τομ. Α' ,εκδ. Παρουσία, Αθήνα, 1997, σελ.465-467