Θεωρός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο θεωρός στην Αρχαία Ελλάδα ήταν ιερός πρεσβευτής, αγγελιαφόρος που στελνόταν από την πόλη-κράτος που επρόκειτο να διοργανώσει Πανελλήνιους Αγώνες ή Εορτές. Τους θεωρούς υποδέχτηκαν και φιλοξενούσαν οι θεωροδόκοι[1]. Οι θεωροί ήταν κάτι σαν «παρατηρητές», απεσταλμένοι της πόλης-κράτους τους για να συμβουλευτούν μαντεία, να δώσουν προσφορές σε διάσημα ιερά ή να παρευρεθούν σε εορτές.

Η υπηρεσία τους ονομαζόταν «θεωρία». Αρχικά πιστεύεται ότι οι θεωροί ήταν αρμόδιοι για την επίβλεψη των αγώνων ή των εορτών που παρακολουθούσαν. Με την πάροδο του χρόνου ο ρόλος τους εξελίχθηκε ώστε να είναι πολύ πιο σημαντικός κατά την ετοιμασία και εκτέλεση των εκδηλώσεων[1]. Οι θεωροί αντιμετωπίζονταν περίπου ως ιερές μορφές και με πολύ σεβασμό. Εκτός από την υποδοχή τους από τον καθορισμένο οικοδεσπότη (θεωροδόκο) σε κάθε πόλη στην οποία ταξίδευαν, τους δίνονταν και άλλα ειδικά προνόμια. Έτσι, λάμβαναν μέρος σε πολλές από τις ιερές τελετές ή τις θυσίες για την εκδήλωση, και είχαν τις δικές τους τιμητικές θέσεις για να παρακολουθήσουν τον αγώνα ή την γιορτή[2]. Στις σημαντικές τους αρμοδιότητες συγκαταλεγόταν και η εκτέλεση θυσίας. Η πόλη-κράτος που τον έστελνε διέθετε αρκετά χρήματα για να πραγματοποιήσει ο θεωρός την απαραίτητη θυσία[1].

Αυτοί που επιλέγονταν ως θεωροί προέρχονταν από τις ελίτ της πόλης-κράτους τους. Ήταν εξέχοντα μέλη της κοινωνίας, ώστε να είναι διασφαλισμένο ότι θα δώσουν καλή εντύπωση και θα χειριστούν κατάλληλα την αποστολή τους[3]. Συνήθως επιλέγονταν τρεις από κάθε πόλη-κράτος για κάθε εκδήλωση[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Dillon, Matthew. Pilgrims and Pilgrimage in Ancient Greece. Routledge, 1997, (ISBN 0-415-12775-0), σελ. 12.
  2. «Ancient Olympics». ancientolympics.arts.kuleuven.be. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2018. 
  3. Mowery, Robert L. (2011). «Theoroi and Initiates in Samothrace» (στα αγγλικά). Biblica 92 (1): 112–122.