Θερμοπομπός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Θερμοπομποί)

Θερμοπομπός ονομάζεται η ηλεκτρική συσκευή που μετατρέπει την ηλεκτρική ενέργεια σε θερμότητα, με σκοπό την θέρμανση ενός χώρου.

Χρησιμοποιούνται πολύ συχνά σαν συμπληρωματικό σύστημα θέρμανσης σε χώρους όπου δεν επαρκεί το εγκατεστημένο σύστημα θέρμανσης της κατοικίας, καθώς και για θέρμανση χώρων με αραιή χρήση (εξοχικές κατοικίες, διαμερίσματα που χρησιμοποιούνται σπάνια κ.λ.π.)

Η μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας σε θερμότητα, γίνεται με την χρήση ηλεκτρικής αντίστασης, η οποία θερμαίνεται σε υψηλή θερμοκρασία και ακτινοβολεί θερμότητα.

Είδη θερμοπομπών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι θερμοπομποί μπορούν να καταταγούν σε δύο κύριες ομάδες:

Τα πάνελ ακτινοβολίας, όπου η θερμότητα μεταφέρεται με ακτινοβολία μήκους κύματος εντός του οπτικού φάσματος.

Οι θερμοπομποί υπέρυθρης ακτινοβολίας, όπου το ηλεκτρικό στοιχείο θερμαίνεται σε πολύ υψηλή θερμοκρασία και ακτινοβολεί σε μήκος κύματος εντός της υπέρυθρης ζώνης.

Κατασκευαστικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ενας θερμοπομπός, αποτελείται συνήθως από τα ακόλουθα δομικά στοιχεία:

Ηλεκτρική αντίσταση.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι το ηλεκτρικό στοιχείο το οποίο θερμαίνεται και παράγει την απαιτούμενη για τη θέρμανση του χώρου θερμότητα.

Θερμοστάτης.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο θερμοστάτης είναι η διάταξη που διακόπτει την ηλεκτρική παροχή προς την ηλεκτρική αντίσταση όταν αυτή υπερθερμανθεί ή όταν η θερμοκρασία του χώρου αποκτήσει την επιθυμητή τιμή, και την συνδέει όταν η θερμοκρασία της αντίστασης επανέλθει στα όρια λειτουργίας της ή η θερμοκρασία χώρου πέσει κάτω από την επιθυμητή.

Κέλυφος (housing)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι η μεταλλική κατασκευή (συνήθως χαλύβδινη ή αλουμινίου) που περικλείει τα δομικά στοιχεία του θερμοπομπού.

Το κέλυφος πρέπει να είναι σχεδιασμένο ώστε να προστατεύει τα στοιχεία του θερμοπομπού από κτυπήματα εμποδίζει τον χρήστη να έρθει σε άμεση επαφή με την υψηλής θερμοκρασίας ηλεκτρική αντίσταση βοηθά στην καλύτερη μεταφορά θερμότητας από την ηλεκτρική αντίσταση στον χώρο ολοκληρώνει τη συσκευή οπτικά, κάνοντας την καλαίσθητη και πρακτική.