Θερμογέφυρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κατανομή θερμότητας σε μία θερμογέφυρα

Ως θερµογέφυρες ορίζονται τα σηµεία ή οι επιφάνειες του κελύφους[ασαφές] µε σηµαντική µείωση της θερµικής αντίστασης των δοµικών στοιχείων σε σχέση µε τις λοιπές επιφάνειες, που αποτελούν σημαντική πηγή θερµικών απωλειών. Εµφανίζονται δε κατεξοχήν στη διεπιφάνεια δύο διαφορετικών δοµικών στοιχείων ή δύο ίδιων δοµικών στοιχείων διαφορετικού πάχους, σε συνδέσεις εξωτερικών δοµικών στοιχείων και πλευρικά γύρω από ανοίγµατα.

Θερμική γέφυρα στο Aqua Tower, Chicago, IL USA

Χαρακτηριστικά μιας θερμογέφυρας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι θερμικές γέφυρες χαρακτηρίζονται από την πολυδιάστατη μεταφορά θερμότητας και για το λόγο αυτό δεν μπορούν να προσδιοριστούν από μονοδιάστατα μοντέλα, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ενεργειακή προσομοίωση κτιρίων. (Συντελεστές θερμοπερατότητας U-values). Δημιουργούνται σε σημεία ένωσης παραθύρων, σε σημεία συμβολής δοκών και υποστυλωμάτων χωρίς ή με ανεπαρκή θερμομόνωση, με θερμομονωμένα τοιχία του κτιρίου. Μπορούν να αποφευχθούν με την κατάλληλη ενεργειακή σχεδίαση και λεπτομερή εφαρμογή κατασκευής. Παρουσιάζονται υπό την μορφή μυκήτων (μούχλας) και έτσι είναι ορατά στο ανθρώπινο μάτι. Επίσης γίνονται αισθητές από το ανθρώπινο σώμα λόγω της έντονης θερμικής ακτινοβολίας τους, σε σχέση με τα υπόλοιπα δομικά στοιχεία.

Τύποι θερμογεφυρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι θερμογέφυρες διακρίνονται σε κατασκευαστικές και γεωμετρικές. Οι κατασκευαστικές αφορούν σε σημεία συμβολής υλικών με διαφορετική θερμική αγωγιμότητα. Παραδείγματα τέτοιων θερμογεφυρών είναι οι ενώσεις και η διακοπή της θερμομόνωσης του κτιρίου από δομικά στοιχεία, κουφώματα, προβόλους και άλλα. Οι κατασκευαστικές θερμογέφυρες διακρίνονται με τη σειρά τους σε σημειακές ή γραμμικές, αναλόγως με το αν είναι επαναλαμβανόμενες ή απλά σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Οι γεωμετρικές οφείλονται στη διαφορά εσωτερικού και εξωτερικού εμβαδού θερμομονωμένης επιφάνειας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μια θερμομονωμένη γωνία κτιρίου, όπου η επιφάνεια εξωτερικά είναι πάντα μεγαλύτερη από την εσωτερική, με αποτέλεσμα τη διαφοροποίηση της θερμικής αγωγιμότητας και τη δημιουργία θερμογέφυρας.

Θερμογέφυρα που δημιουργείται από πλάκα ορόφου

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]