Θεοδώριχος της Πράγας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Θεοδώριχος της Πράγας
Meister Theoderich von Prag 001.jpg
Γέννηση
Ιταλία
Θάνατος
Πράγα
Υπηκοότητα Τσεχία
Ιδιότητα ζωγράφος
Σημαντικά έργα Saint Jerome
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη

O Θεοδώριχος της Πράγας (λατιν. Magister Theodoricus) ήταν Τσέχος ζωγράφος που έδρασε στην Πράγα γύρω στο γ΄ τέταρτο του 14ου αιώνα (περ. 1360 – 1380). Ήταν ο πρώτος Βοημός ζωγράφος και κεντρική μορφή της γοτθικής περιόδου, το έργο του οποίου σηματοδότησε την ανάπτυξη της βοημικής τέχνης στα χρόνια του Καρόλου Δ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Την εποχή του Καρόλου Δ΄, η Πράγα ήταν έδρα μιας ευημερούσας βασιλικής Αυλής. Ο Κάρολος ήταν πεφωτισμένος ηγεμόνας με καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα. Είχε ανατραφεί στο Παρίσι και είχε επηρεαστεί από την τέχνη της Ιταλίας, την οποία είχε επισκεφθεί.

Ο πάπας Γρηγόριος Α΄ ο Μέγας του Θεοδώριχου της Πράγας (περ. 1370) από το Παρεκκλήσιο του Τίμιου Σταυρού, Κάστρο Κάρλσταϊν

Για λογαριασμό του και με δική του επιχορήγηση, ο Κάρολος Δ΄ ανέθεσε στο ζωγράφο της Αυλής Θεοδώριχο να διακοσμήσει γύρω στο 1360 το Παρεκκλήσιο του Τιμίου Σταυρού στον πύργο-ανάκτορο Κάρλσταϊν (Karlstein), κοντά στην Πράγα. Ο Θεοδώριχος ζωγράφισε σε ιταλική σιενέζικη τεχνοτροπία ένα σύνολο από 129 φορητές εικόνες που απεικονίζουν αγίους, προφήτες, πατέρες της εκκλησίας, επισκόπους κλπ.

Η τεχνοτροπία του Θεοδώριχου εγκαινίασε τον αποκαλούμενο «απαλό ρυθμό» (soft style), που διατηρήθηκε στη γερμανική τέχνη για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα του 15ου αιώνα. Με τα έργα αυτά, που τα χαρακτηρίζει αξιόλογη πλαστική δύναμη και ρεαλισμός των προσώπων, η τέχνη του Θεοδώριχου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της βοημικής ζωγραφικής μέχρι την έκρηξη των Χουσετικών πολέμων (1419).

Τα πάνελ αυτά που ζωγράφισε ο Θεοδώριχος για τον Κάρολο Δ΄ εκτίθενται σήμερα στη Μονή του Αγίου Γεωργίου της Πράγας, όπου στεγάζεται η Εθνική Πινακοθήκη τσεχικής τέχνης της γοτθικής, μπαρόκ και αναγεννησιακής περιόδου. Εδώ εκτίθεται, μεταξύ άλλων, η «Αγία Ελισάβετ», που φιλοτέχνησε ο Θεοδώριχος μεταξύ 1360 -1365.

Ο Θεοδώριχος πέθανε γύρω στο 1381.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάνικα, λήμματα «Θεοδώριχος», τόμ. 27 και «Γοτθική τέχνη», τόμ. 19, Εκδόσεις Πάπυρος, Αθήνα, 1996.
  • «ΠΡΑΓΑ» (Οδηγοί του Κόσμου), Εκδόσεις ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ/DORLING KINDERSLEY, Aθήνα, 1998.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Theodoric of Prague της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).