Θεοδόσιος Β΄ της Μπραγκάνζα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Θεοδόσιος Β΄ της Μπραγκάνζα
Teodosio II de Braganca.JPG
Γέννηση
Vila Viçosa
Θάνατος
Vila Viçosa
Σύζυγος Ana de Velasco y Girón
Τέκνα Ιωάννης Δ΄ της Πορτογαλίας και Eduardo de Braganza
Γονείς João I, Duke of Braganza και Infanta Catherine, Duchess of Braganza
Commons page Πολυμέσα

Ο Θεοδόσιος Β΄ της Μπραγκάνζα (Teodósio II, Duque de Bragança, 28 Απριλίου 1568 - 29 Νοεμβρίου 1630) ήταν 7ος δούκας της Μπραγκάνζα, γιος του Ιωάννη Α' της Μπραγκάνζα και της Αικατερίνης της Πορτογαλίας.

Όταν ήταν ακόμη μικρό παιδί, κλήθηκε στην αυλή του βασιλιά της Πορτογαλίας Σεβαστιανού Α΄, ο οποίος σκέφτηκε να τον πάρει μαζί του το 1578 σε εκστρατεία του κατά του βασιλιά του Μαρόκου. Ο μικρός έμεινε δίπλα στο βασιλιά, μέχρι που έγινε η θέση του εξαιρετικά επικίνδυνη και ο Σεβαστιανός παρήγγειλε στους υπηρέτες του να πάρουν το παιδί μακριά σε ασφαλή θέση.

Ο μικρός Θεοδόσιος δυσαρεστήθηκε από την απόφαση του βασιλιά, πήρε το άλογο και έτρεξε στην πρώτη γραμμή της μάχης, ακολουθούμενος από τρομοκρατημένους υπηρέτες. Το παιδί τραυματίστηκε και συνελήφθη αιχμάλωτο στην αυλή του βασιλιά του Μαρόκου, ενώ ο βασιλιάς Σεβαστιανός είχε ήδη πέσει στο πεδίο της μάχης. Οι φιλόδοξοι γονείς του έδιναν όλη την περιουσία τους για την απελευθέρωση του γιου τους, ενώ έγραφαν γράμματα στον βασιλιά Φίλιππο Β΄ της Ισπανίας, προκειμένου να μεσολαβήσει στον βασιλιά του Μαρόκου να μην του κάνει κανένα κακό. Τελικά, ο βασιλιάς του Μαρόκου σε έναν χρόνο, έκπληκτος από το θάρρος του, τον απελευθέρωσε χωρίς λύτρα.

Η κατάσταση στην Πορτογαλία δεν ήταν καλύτερη: διάδοχος του 24χρονου Σεβαστιανού που σκοτώθηκε στη μάχη ήταν ο Ερρίκος, γηραιός και άτεκνος. Οι φιλόδοξοι γονείς του Θεοδόσιου εποφθαλμιούσαν τον θρόνο, κάτι που έκανε και ο βασιλιάς της Ισπανίας, Φίλιππος Β΄, προτιμώντας με κατηγορίες να κρατήσει τον Θεοδόσιο μακριά από την χώρα, έως τη στιγμή που εξασφάλισε το στέμμα στα χέρια του ως Φίλιππος Α΄ της Πορτογαλίας.

Ο Θεοδόσιος τελικά διαδέχθηκε τον πατέρα του σαν δούκας της Μπραγκάνζα το 1583 και έγινε πιστός υπηρέτης του Ισπανού βασιλιά, που πάντοτε τον υπερασπίστηκε, γι' αυτό και τον αντάμειψε με γη και τίτλους.

Με τη σύζυγο του, Άννα, Ισπανίδα ευγενή, απέκτησαν ένα γιο, το μετέπειτα βασιλιά της Πορτογαλίας Ιωάννη Δ΄.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Teodósio II, Duke of Braganza της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).