Θεοβάλδος Γ΄ της Καμπανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Θεοβάλδος Γ' της Καμπανίας)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Θεοβάλδος Γ΄ της Καμπανίας
Theobald III, Count of Champagne.jpg
Γέννηση
Τρουά
Θάνατος
Τρουά
Σύζυγος Blanche of Navarre, Countess of Champagne
Τέκνα Θεοβάλδος Α΄ της Ναβάρρας
Γονείς Ερρίκος Α΄ της Καμπανίας και Μαρία της Γαλλίας, Κόμισσα της Καμπανίας
Αδέλφια Ερρίκος Β΄ της Καμπανίας, Μαρία της Καμπανίας και Scholastique of Champagne
Commons page Πολυμέσα

Θεοβάλδος Γ΄ της Καμπανίας (Thibaut III de Champagne), (1179 - 24 Μαΐου 1201), κόμης της Καμπανίας (1197 - 1201) διαδεχόμενος τον μεγαλύτερο αδελφό του Ερρίκο Β΄ της Καμπανίας μετά τον θάνατο του. Ήταν μικρότερος γιος του κόμη της Καμπανίας Ερρίκου Α΄, και της Μαρίας Καπέτου, κόμισσας της Καμπανίας κόρης του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου Ζ΄.

Έγραψε νόμους με τον Γάλλο βασιλιά Φίλιππο - Αύγουστο Β΄ σχετικά με τα δικαιώματα των Εβραίων και την απασχόληση τους στην κομητεία της Καμπανίας, οι οποίοι στη συνέχεια επικυρώθηκαν.

Το 1198, όταν ο πάπας Ιννοκέντιος Γ΄ κήρυξε την Δ΄ Σταυροφορία αρχικά κανείς δεν τον υποστήριξε ιδιαίτερα. Το επόμενο έτος 1199, όταν Γάλλοι ευγενείς συγκεντρώθηκαν στο παλάτι του Θεοβάλδου στο Ecry-sur-Aisne, για ένα τουρνουά, πείσθηκαν από το κήρυγμα του Φούλκωνα του Νεϊγύ να γίνουν σταυροφόροι και εξέλεξαν το Θεοβάλδο αρχηγό τους (1200). Την επόμενη χρονιά πέθανε πρόωρα και αντικαταστάθηκε στη θέση του αρχηγού της Σταυροφορίας από τον Βονιφάτιο Μομφερρατικό.

Παντρεύτηκε (1 Ιουλίου 1199) την Λευκή Σάντσεζ της Ναβάρρας (1170 - 1229) και τον διαδέχθηκε ο γιος του Θεοβάλδος Α΄ της Ναβάρρας, ο οποίος γεννήθηκε μετά το θάνατο του πατέρα του, με την αντιβασιλεία της μητέρας του τα υπόλοιπα 21 χρόνια μέχρι την ενηλικίωσή του. Αργότερα ο γιος του βρήκε σαν διεκδικητές τις εξαδέλφες του Αλίκη και Φιλίππη, κόρες του θείου του Ερρίκου.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Theobald III, Count of Champagne της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).