Θεματολογία ΛΟΑΤ στη μυθολογία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η ΛΟΑΤ θεματολογία στη μυθολογία εμφανίζεται σε μυθολογικές και θρησκευτικές αφηγήσεις, που περιλαμβάνουν ιστορίες από ρομαντική αγάπη ήσεξουαλικότητα ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου ή θεϊκές πράξεις που έχουν ως αποτέλεσμα αλλαγές στο φύλο. Αυτοί οι μύθοι είναι μορφές έκφρασης της ΛΟΑΤ κοινότητας (lesbian, gay, bisexual, transgender), και σύγχρονες αντιλήψεις για τη σεξουαλικότητα και το φύλο που εχουν εφαρμοστεί πανω τους. Πολλές μυθολογίες αποδίδουν τη ομοφυλοφιλία και τη ρευστότητα του φύλου στον άνθρωπο ως τη δράση των θεών ή άλλων υπερφυσικών παρεμβάσεων.[εκκρεμεί παραπομπή]

Η παρουσία της ΛΟΑΤ θεματολογίας στη δυτική μυθολογία έχει γίνει αντικείμενο έντονης μελέτης. Η ακαδημαϊκή μελέτη των σπουδών φύλου και η queer θεωρία, για τις μη δυτικές μυθικές παράδοσεις είναι λιγότερο ανεπτυγμένες, αλλά έχει αυξηθεί από το τέλος του εικοστού αιώνα.[1] Μύθοι συχνά περιλαμβάνουν το να είσαι γκέι, αμφιφυλόφιλος ή τρανς* ως σύμβολα, για ιερές ή μυθικές εμπειρίες. Ο Devdutt Pattanaik γράφει ότι οι μύθοι "συλλαμβάνουν το συλλογικό ασυνείδητο ενός λαού", και ότι αυτό σημαίνει ότι αντανακλούν τις βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις[2] για τις διάφορες σεξουαλικότητες που μπορεί να είναι σε αντίθεση με τα καταπιεστικά κοινωνικά ήθη.

Κριτική οπτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

...Οι μη συνήθεις εκδοχές της σεξουαλικότητας αν και κοινωνικά καταπιεσμένες εμφανίζονται στους μύθους, θρύλους και παραδόσεις της περιοχής.

Το καθεστώς της μυθολογίας ποικίλλει ανάλογα με τον πολιτισμό. Οι μύθοι γενικά πιστεύεται ότι είναι κυριολεκτικά αλήθεια μέσα στην κοινωνία που τους δημιούργησε και θεωρούνται εσφαλμένοι ή φανταστικοί αλλού. Οι πολιτισμοί ενδέχεται να έχουν μύθους που περιέχουν ψυχολογικές ή αρχετυπικές αλήθειες. Μύθοι έχουν χρησιμοποιηθεί για να εξηγήσουν και να επικυρώσουν τους κοινωνικούς θεσμούς ενός συγκεκριμένου πολιτισμού,[3] καθώς και να εκπαιδεύσουν τα μέλη του πολιτισμού. Αυτός ο κοινωνικός ρόλος έχει χρησιμοποιηθεί για ιστορίες που περιλαμβάνουν αγάπη από άτομα του ίδιου φύλου, για να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους για τη σωστή στάση απεναντι στη σεξουαλική δραστηριότητα προς το ίδιο φύλο και την ισότητα των κατασκευών.[4]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Cabezón, p. vii, "Introduction"
  2. Compare: Pattanaik, Devdutt. The Man Who Was a Woman and Other Queer Tales from Hindu Lore. Haworth Gay & Lesbian Studies. Routledge. ISBN 9781317766308. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2017. 
  3. Pequigney (2002), p. 1
  4. Zimmerman & Haggerty, p.527, "Mythology, Nonclassical"