Θανάσης Λεβέντης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Θανάσης Λεβέντης
Γέννηση
Υπηκοότητα Ελλάδα
Ιδιότητα ιατρός και πολιτικός
Αξίωμα μέλος της Βουλής των Ελλήνων (εκλογική περιφέρεια Αττικής)

Ο Θανάσης Λεβέντης είναι Έλληνας γιατρός, καθηγητής Νευροχειρουργικής και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, o οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε το 2010. Είναι ιδρυτικό μέλος και βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Γεννήθηκε στα Βίλλια Αττικής το 1937. Τελείωσε την Ιατρική Σχολή Αθηνών, της οποίας ανακηρύχθηκε διδάκτωρ, και στη συνέχεια επίκουρος καθηγητής Νευροχειρουργικής. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία και έχει εργαστεί για πολλά χρόνια ως Α' Επιμελητής στην Πολυκλινική και τον Ευαγγελισμό και ως διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής στο Μεταξά και το Κρατικό Αθηνών. Έχει χρηματίσει Πρόεδρος της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας, εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιτροπή Εκπαίδευσης Ευρωπαίων Νευροχειρουργών, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΙΝΑΠ, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, του ΚΑΤ και μέλος της Επιτροπής Ανέγερσης του Νοσοκομείου Ελευσίνας Θριάσιο. Είναι ιδρυτής του περιοδικού Ελληνική Νευροχειρουργική. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 220 εργασίες σε Ελληνικά και ξένα Ιατρικά περιοδικά, ανάμεσά τους 9 Ελληνικά και 3 ξενόγλωσσα βιβλία.

Υπήρξε στέλεχος της προδικτατορικής ΕΔΑ, της Νεολαίας Λαμπράκη και του ΚΚΕ. Στέλεχος του Συνασπισμού από την ίδρυσή του, σήμερα μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του. Εκλέχτηκε βουλευτής Αττικής του ΣΥΝ και έπειτα του ΣΥΡΙΖΑ το 1989, το 2000, το 2004 και το 2007. Είναι μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και της Επιτροπής Αποτίμησης Τεχνολογίας. Επικεφαλής Νομαρχιακού ψηφοδελτίου στις εκλογές του 1994, 1998 και 2002 και Νομαρχιακός Σύμβουλος Δυτικής Αττικής την ίδια περίοδο. Δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στους τομείς υγείας, πρόνοιας και προστασίας του περιβάλλοντος. Έχει δημοσιεύσει στον Αθηναϊκό και Τοπικό Τύπο πάνω από 400 εργασίες για κοινωνικά, ιατρικά, πολιτικά και οικολογικά θέματα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]